Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Na javni poziv Zagrebačke županije javilo se 20 gradova i općina

Županija dodijelila 100.000 kuna za čipiranje i sterilizaciju pasa

Foto: Saša Miljević/PIXSELL
Među gradovima najveći je iznos dobila Velika Gorica – 20 tisuća kuna, a od općina Brdovec - 3761 kunu. Sredstva su dobili i gradovi Zaprešić, Vrbovec, Dugo Selo, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina, Jastrebarsko i Samobor

U Zagrebačkoj županiji misli se na kontrolu populacije pasa, ali i na to da se svaki odlutali kućni ljubimac može ponovno povezati sa svojom obitelji. Jer ipak, manji broj napuštenih pasa smanjuje vjerojatnost od širenja bolesti, a manje je i napada na ljude te prometnih nesreća.

S ciljem smanjenja i kontrole populacije pasa te kako bi pomogla gradovima i općinama sa svog područja u troškovima provedbe Zakona o zaštiti životinja, Županija im je dodijelila 100 tisuća kuna, a sredstva će se potrošiti na mikročipiranje pasa te sterilizaciju kujica u 2022. godini.

Na javni poziv javilo se 20 jedinica lokalne samouprave, odnosno osam gradova i 12 općina, a među gradovima najveći je iznos dobila Velika Gorica – 20 tisuća kuna. Od općina najviše je dobio Brdovec, 3761 kunu. Sredstva su dobili i gradovi Zaprešić, Vrbovec, Dugo Selo, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina, Jastrebarsko i Samobor.

 Ova sredstva, poručuju u Županiji, na raspolaganju su svim žiteljima ovih 20 gradova i općina koji imaju nečipiranog psa ili 
nesteriliziranu kujicu, a za sufinanciranje tih postupaka mogu se obratiti svojim gradovima i općinama do 31. listopada ili do utroška sredstava. Zagrebačka županija inače financira provedbu ovog programa  od 2019. godine te je za tu svrhu do sada utrošeno 577.496,00 kuna.