Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Održan susret gospodarstvenika Zagrebačke županije

Drugi po ostvarenim prihodima kod poduzetnika, dobiti po zaposlenom...

Foto: Zagrebačka županija
Predstavljeni su programi i mjere za poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede u 2019. godini

Zagrebačka je županija ove godine osigurala rekordnih 93,5 milijuna kuna nepovratnih sredstava za svoje poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike, OPG-ove, udruge civilnog društva te gradove i općine – istaknuto je prošlog četvrtka na 17. susretu gospodarstvenika Zagrebačke županije održanom u hotelu International.

Projekt u suradnji sa Zavodom za voćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu I Županija potiče očuvanje tradicionalnih voćnih vrsta i sorti

Raste i zaposlenost

U nazočnosti 250 uzvanika predstavljene su analize i gospodarski pokazatelji institucija koje svrstavaju Zagrebačku županiju u sam vrh razvijenosti u Republici Hrvatskoj. Tako analiza Fine pokazuje da se Županija prema ostvarenim prihodima poduzetnika u iznosu od 49,9 milijardi kuna nalazi na drugom mjestu, odmah iza Grada Zagreba. Također, na drugom je mjestu u zemlji i po neto dobiti kod poduzetnika i neto dobiti po zaposlenome. Pozitivni su se gospodarski pokazatelji odrazili su i na rast zaposlenosti u županiji, koja kontinuirano raste od 2011. godine, a trend rasta nastavljen je i od 2017. do danas, i to sa 74 na 81 tisuću zaposlenih. Župan Stjepan Kožić istaknuo je orijentiranost Zagrebačke županije prema investicijama, posebno onima koje se financiraju novcem EU.

– Ove ćemo godine energetski obnoviti tri doma zdravlja i sedam škola ukupne vrijednosti 85,6 milijuna kuna pri čemu je udio županijskih sredstava gotovo pola – istaknuo je Kožić.

Zanimljivu su prezentaciju održali Velimir Srića, ekonomist i sveučilišni profesor, i Josipa Majić, inovatorica prvog pametnog dijagnostičkog medvjedića i osnivačica tvrtke ID Guardian na temu „Dvije generacije – isto pitanje! Budućnost poduzetništva i izvori poslovnog uspjeha?“. O aktualnoj je ekonomskoj situaciji u zemlji govorio je ekonomski stručnjak Mladen Vedriš u svojem predavanju “Hrvatska ekonomija nakon krize i… prije moguće recesije” istaknuvši da je Republika Hrvatska na raskrižju prijeđenog puta u svladavanju krize i njezinih posljedica.

Zagrebačka županija trebala bi potpisati razvojni sporazum s tri županije Od iduće školske godine osnovcima besplatne i radne bilježnice

Jednostavnije poslovanje

Susretu je nazočila i Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva.

– Ministarstvo aktivno radi na unapređenju zakonodavnog okvira te svojim mjerama i aktivnostima nastoji pružiti ruku poduzetnicima. Radi se i na administrativnim rasterećenjima te pojednostavljenju procedure prijave na natječaje EU za naše poduzetnike – kazala je Mandac i dodala da je Ministarstvo aktivno uključeno u pripremu novog programskog razdoblja od kojeg se ponajprije očekuje bolja iskoristivost novca EU u korist poduzetništva.

Okupljenim su gospodarstvenicima predstavljeni programi i mjere za poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede u 2019. godini te su pozvani da sljedećih dana prate službene web-stranice Zagrebačke županije na kojima će biti objavljeni svi natječaji za nepovratne potpore.

Kožić U povodu Dana civilne zaštite župan potpisao ugovore o dodjeli 4 milijuna kuna Civilna zaštita počiva na dobrovoljcima, pa za nju izdvajamo i više nego što propisuje zakon