Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zagrebačka županija trebala bi potpisati razvojni sporazum s tri županije

Od iduće školske godine osnovcima besplatne i radne bilježnice

Foto: Zagrebačka županija
Škole kojima je osnivač Županija polaze 13.093 učenika, a škole kojima su osnivači gradovi 11.810 učenika

Zakon o regionalnom razvoju RH predviđa mogućnost da minimalno tri županije, s ciljem jačanja konkurentnosti i uravnoteženoga regionalnog razvoja, sklope tzv. razvojni sporazum.

Novo priznanje za povoljno poduzetničko okruženje 'Uspjeh definiraju jasna strategija, konkretni ciljevi, sinergija, vizija i jako puno rada'

Sporazumom se definiraju strateški projekti regionalnoga razvoja u većim iznosima, za čiju se realizaciju može dobiti stopostotna bespovratna potpora. Minimalno 50 posto vrijednosti razvojnoga sporazuma mora biti usmjereno na aktivnosti s izravnim učinkom na gospodarstvo. Preporukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Zagrebačka županija bi razvojni sporazum trebala potpisati sa Sisačko-moslavačkom, Karlovačkom i dijelovima Ličko-senjske županije.

Osigurano 7,5 milijuna kuna

A o projektima koji bi mogli ući u razvojni sporazum razgovaralo se na sastanku župana Stjepana Kožića i predsjednika Županijske skupštine Damira Mikuljana s predstavnicima gradova i općina, gradonačelnicima i općinskim načelnicima. Sudionicima sastanka predstavljen je i prijedlog nabave obrazovnih materijala (radnih bilježnica, zbirki zadataka, atlasa, multimedijskih pomagala) za učenike osnovnih škola u školskoj godini 2019./2020. Naime, u proračunu Županije za 2019. predviđeno je 7,5 milijuna kuna za nabavu osnovnog kompleta udžbenika.

Učionica Tatjana Draženović: U četiri godine u školama Vukovarsko-srijemske županije 3273 učenika manje

Međutim, kako je u međuvremenu donesen Zakon o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima u kojemu se navodi da se sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju u državnom proračunu, Županija ovaj novac planira prenamijeniti za nabavu radnih bilježnica i drugih obrazovnih materijala. Prema podacima iz rujna 2018., škole kojima je osnivač Županija polazi 13.093 učenika, a škole kojima su osnivači gradovi 11.810 učenika.

U planu brojni projekti

– Prema izračunu, prosječna cijena radnih bilježnica po đaku iznosi 355 kuna. Županija će po učeniku osigurati 300 kuna, a preostalih 55 kuna osigurali bi gradovi i općine – kazao je župan te pozvao prisutne da što prije dostave prijedloge mogućih projekata, kako bi se utvrdilo koji bi od njih, u sklopu razvojnoga sporazuma, mogli biti bespovratno financirani.

Školski obrok Fond europske pomoći za najpotrebitije Sisak nastavlja projekt 'Zdravi objed svima II' za 1373 učenika

– Kada projekti uđu u razvojni sporazum, procedura za dobivanje sredstava je jednostavna – kazao je župan.

Županija, nastavio je, predlaže da u razvojni sporazum, između ostaloga, uđe projekt gradnje nove bolnice za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri, projekt korištenja termalne vode za grijanje javnih zgrada u Ivanić-Gradu, projekt “Naftalan 3“, daljnje proširenje kapaciteta Distributivnog centra za voće i povrće, projekt obrane od poplava uz Savu i Kupu te gradnja višenamjenskoga hidrotehničkog sustava Zaprešić, koji bi povezao Zaprešić i Samobor.