Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Najviše turista u Samoboru, Velikoj Gorici i Sv. Nedelji

Županija je oduvijek bila zelena oaza za sve Zagrepčane

Izletište Stara Marča
1/4
Foto: Boris Ščitar/Vecernji list/PIXSELL
Broj noćenja i dolazaka u porastu je u Zagrebačkoj županiji za više od 15 posto, a inozemnih je gostiju dvostruko više od domaćih. Strane goste oduševljavaju gastronomska ponuda, vinske ceste i biciklističke staze

Nasuprot vrevi glavnog grada koja nikada ne prestaje, Zagrebačka županija svoje goste privlači kao oaza mira. To joj je urodilo plodom jer su turističke brojke u stalnom porastu. Prošle godine broj gostiju u županiji bio je 16 posto veći nego u 2016., a istodobno je županija zabilježila rast noćenja veći za jedan posto.

Dabar Šteta u voćnjaku kod Ivanić-Grada 200.000 kn Zaštićeni, a pošast: dabrovi uništili 2500 mladih stabala jabuka

– Zagrebačka županija područje je izuzetno velikog bogatstva prirodne i kulturne baštine. Zaljubljenici u prirodu željni okrepe tu svakako pronalaze odredište za sebe. Okolica Zagreba lokacijski je vezana uz glavni grad. Upravo to bih izdvojila kao adut Zagrebačke županije jer ona je oduvijek bila zelena oaza relaksacije za sve Zagrepčane, a tradicija turističko-izletničke destinacije prati je već dva stoljeća – ponosna je na stalan porast tih brojki Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Da se u Zagrebačku županiju ne dolaze odmarati samo Zagrepčani, pokazuje podatak da inozemni gosti ostvaruju dvostruko veći broj noćenja od domaćih. Stranih je gostiju lani bilo 104.000, a domaćih 50.000.

– Inozemne posjetitelje oduševljavaju vrhunska gastronomska ponuda, vinske ceste, biciklističke staze i velik broj kvalitetnih manifestacija – tvrdi Rašperić.

Sve popularniji cikloturizam

Jedna od grana turizma, koja u županiji posebno pada na plodno tlo, jest cikloturizam. Turistička zajednica županije izradila je prije 10-ak godina karte biciklističkih staza, a mnoge su dostupne odnedavno putem biciklističke aplikacije “Zg bike”. Također, u sklopu projekta ”Bike self servise” na 12 odabranih lokacija u svih devet gradova Zagrebačke županije te općinama Krašić, Pisarovina i Brdovec postavljene su servisne stanice za bicikle.

U nekim je mjestima turizam u posebnom porastu.

– Prema podacima eVisitora, najveći broj dolazaka bilježe Velika Gorica, Samobor i Sv. Nedelja. Također, projektom “Okusi zagrebačkog kraja” promoviramo ugostiteljske objekte koji u dnevnoj ponudi imaju lokalna tradicijska jela i pića. Ti restorani bilježe osjetan porast posjeta – kaže Rašperić i dodaje da je u porastu i zdravstveni turizam.

– Velik je potencijal u popularizaciji proizvoda u ruralnom prostoru i ideji boravka u prirodi. Već sada bilježimo 30% više dolazaka motiviranih zdravim životom i boravkom u prirodi. U budućnosti se planiramo fokusirati na ponudu enogastronomije, aktivnog boravka u prirodi i ruralnog turizma – zaključuje direktorica Turističke zajednice.

Općine Dubravica i Luka Dubravica i Luka zajedno imaju 2788 stanovnika, a izgubile su 6 Iz ove dvije općine mladi ne odlaze: Nemamo želje otići u inozemstvo Poduzetnički inkubator Samobor Mali tehnopolis Samobor Zgrade bivše vojarne postaju poduzetnički inkubator