Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanić grad
Šteta u voćnjaku kod Ivanić-Grada 200.000 kn

Zaštićeni, a pošast: dabrovi uništili 2500 mladih stabala jabuka

Dabar
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Nema propisanih kvota za odstrel dabra u RH, a za nezakoniti odstrel kazna je i do 100.000 kuna, kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Zbog velikih šteta, lani je na zahtjev jednog voćara bio dopušten odstrel 20 dabrova

Izmjestite ih ili uništite! Štete koje čine ogromne su – poruka je voćara Frane Ivkovića mjerodavnima, nakon što u blizini Ivanić-Grada dabrovi u njegovu voćnjaku izglodali i uništili čak 2500 mladih stabala i 1850 sadnica jabuka.

Dabrovi se nakon 200 godina vratili u Vukovarsko-srijemsku županiju Najveći glodavci Razmnožili se dabrovi na sjeveru Hrvatske, sve su bliže naseljima

Životinje koje su krajem 19. stoljeća izumrle na području Hrvatske, prije 20-ak godina ponovno su unesene u šumu Žutica kod Ivanića, u Dravu kod Legrada..., oko 150 komada porijeklom iz Bavarske, da bi danas, prema nekim procjenama, njihova populacija narasla na šest, a po Ivkovićevoj računici i na 10 tisuća jedinki. Proširile su se i na Sloveniju, BiH, Mađarsku, Austriju, gdje su također bile nestale. I dok znanost i ekolozi oporavak dabrova smatraju čudom, poljoprivrednici ih u nekim krajevima drže već elementarnom nepogodom jer za gradnju i metar i pol visokih brana pustoše i obližnja kukuruzišta, voćnjake te ostalo drveće uz vodu.

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

– Štete možda ne bi ni bilo da Hrvatske vode nisu baš nedavno, nakon više od 20 godina očistile kanal iz moj voćnjak – kaže Ivković, ističući kako su se dabrovi dotad zadržavali s druge strane žičane ograde. No nakon što su ostali bez hrane i brana, brzo su našli alternativu i kroz tunele ispod žice svaki dan unište najmanje 20 slatkih stabala. Iz Ministarstva poljoprivrede napravili su zapisnik, no dabrovi su zaštićeni i dok se nešto poduzme, pitanje je hoće li u voćnjaku ostati ijedna voćka.

I divljač i strogo zaštićeni

– Lovcima treba dopustiti odstrel viška dabrova. Znam da se s time ne bi složili zaštitari. No hoće li oni nadoknaditi štetu poljoprivrednicima, u mom slučaju već oko 200.000 kuna? – pita on.

Iz Ministarstva poljoprivrede odgovaraju kako je dabar i divljač i strogo zaštićena vrsta u RH. Plan gospodarenja dabrom tek je u izradi pa trenutačno, tvrde, nema propisanih kvota za odstrel dabra. No lani je, primjerice, zbog velikih gospodarskih šteta na zahtjev jednog voćara ipak dopušten odstrel 20 dabrova na strogo određenom lokalitetu s rokom izvršenja do 17. listopada ove godine. Inače, za nezakoniti odstrel dabra kazna je 50 do 100.000 kuna za pravnu te 7 do 10.000 kuna za fizičku osobu.

Dabrovi se nakon 200 godina vratili u Vukovarsko-srijemsku županiju Povratak istrijebljene vrste Dabrovi se nakon 200 godina vratili u Vukovarsko-srijemsku županiju Berba jabuka Satnica 15-ak kuna Voćari u potrazi za radnom snagom: jabuka rodilo 400 tona, a nema ih tko brati