Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zagrebačka županija održala konferenciju o predstojećim promjenama

Županija je programski i informatički spremna za euro

Foto: Dražen Kopač
Dopredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da je uvođenje eura velika promjena koja se tiče svakog hrvatskog građanina

U Hrvatskoj uskoro slijede velike promjene. Umjesto kuna od početka sljedeće godine kao valutu koristit ćemo euro, a gotovo 
300-tinjak sudionika – predstavnika općina i gradova, osnovnih i srednjih škola, županijskih ustanova i trgovačkih društava – okupila je konferencija Zagrebačke županije pod nazivom “Pripreme  općina, gradova, županija i njihovih korisnika za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj”.

Postajemo 20. članica

Nakon formalne odluke o  ulasku u eurozonu započet će i službena kampanja oko uvođenja eura, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić koji je na konferenciju došao kao izaslanik predsjednika, a ponovio je i brojne dugoročne koristi od uvođenja eura, pri čemu Hrvatska postaje 20. članica druge najveće monetarne unije u svijetu.

– To dodatno reputacijski stvara priliku za naše poduzetnike koji rade na području eurozone, ali i šire – naglasio je Marić te istaknuo kako je uvođenje eura velika promjena koja se tiče svakog hrvatskog građanina. Nakon formalne odluke o uvođenju eura koja se očekuje za tjedan dana, dodao je, predstoji još jako puno operativno-tehničkog posla.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović naglasio je da je pred administracijom priprema dvojnog iskazivanja 
iznosa.

– Od računa za komunalne usluge, do isplatne liste plaća zaposlenika, upravnih pristojbi ili pak novčanih naknada za novorođenče, svaki iznos u kunama morat će imati ekvivalent u eurima. Također, temeljni financijski dokument, proračun županije, gradova i općina za sljedeću godinu  planirat će se u eurima – rekao je Tomljenović dodavši kako je Zagrebačka županija programski i informatički spremna da sustav dvojnog iskazivanja bude funkcionalan i u primjeni od rujna ove godine.

Gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk ocijenio je da velik broj okupljenih na konferenciji govori o ozbiljnosti i važnosti teme, a da za nju takav interes vlada na području cijele Hrvatske.

Ugovori od 1. listopada

U radnom dijelu konferencije predstavnice Ministarstva financija govorile su o odredbama Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj, obvezama tijela javne vlasti s osvrtom na Uputu o procesu prilagodbe poslovnih procesa subjekata opće 
države za poslovanje u euru te financijskom i računovodstvenom poslovanju u kontekstu uvođenja eura s posebnim osvrtom 
na financijske izvještaje.

O “fizičkom” uvođenju kovanica i novčanica eura govorila je viceguvernerka HNB-a Ivana Jakir Bajo, koja je naglasila da će županije, gradovi, općine i svi proračunski korisnici već od 1. listopada imati mogućnost sklapanja ugovora o posrednoj predopskrbi.