Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
REZULTATI

Županija oborila rekord, lani čak 40 posto više turista

1/2
Foto: OBŽ
Mislim da nitko osim Grada Zagreba nema toliko manifestacija tijekom cijele godine i time se ponosimo, kaže Mislav Matišić iz TZ OBŽ-a

Osječko-baranjska županija bilježi uzlazni turistički trend. Ostvareno je prošle godine 240.085 noćenja i 112.183 dolazaka, što u odnosu na podatke iz 2021. donosi povećanje noćenja od 33 posto, a dolazaka od 40 posto.

Najveći porast u rujnu

Rekordne su ovo brojke čak i u odnosu na 2019. koja je na razini Hrvatske, pa tako i Osječko-baranjske županije bila rekordna godina u turizmu. U odnosu na 2019. godinu ostvareno je 2,6 posto više noćenja i 0,96 posto više dolazaka. Zabilježeno je lani i povećanje noćenja stranih turista za 7 posto u odnosu na 2019., što pokazuje porast interesa za Osječko-baranjsku županiju kao kontinentalnu destinaciju prepoznatu i izvan granica RH.

Područje TZ Baranje bilježi porast od 32,5 posto noćenja u odnosu na 2019., a u gradu Osijeku ostvaren je rast od 3,6 posto noćenja u odnosu na istu godinu. Više od pola noćenja na području Županije ostvareno je u Osijeku, odnosno 57 posto, a slijede Baranja sa 17 i Đakovo s 8 posto.

– Rekord u prošloj godini čvrsto drži rujan kada je ostvareno čak 31.548 noćenja. Rekord je to i u povijesti Osječko-baranjske županije jer je prvi mjesec ikad u kojem je ostvareno više od 30.000 noćenja. Očekivano za kontinent, povećan broj dolazaka i noćenja uz rujan, ostvaren je i svibnju i listopadu. No prošle godine bilježimo povećanje broja turista i u ljetnim mjesecima, osobito u lipnju i kolovozu – rekao je Mislav Matišić, savjetnik u Turističkoj zajednici Osječko-baranjske županije.

Udio domaćih gostiju i dalje prelazi polovinu ukupnog broja i za 2022. iznosi 57 posto, a slijede gosti iz Njemačke sa 6 posto. Razlog kontinuiranom povećanju dolazaka i noćenja domaćih i stranih turista između ostalog leži i u organizaciji velikih i sve više međunarodno poznatih manifestacija.

– Kada govorimo o turističkim dolascima, vrlo važan segment je organizacija manifestacija, sami organiziramo Večer vina i umjetnosti i HeadOnEast. A ne moramo posebno isticati koliko za broj noćenja znače jedni Đakovački vezovi i Ribarski dani u Kopačevu. Mislim da nitko osim Grada Zagreba nema toliko manifestacija tijekom cijele godine i time se ponosimo – rekao je Matišić.

Povijesna godina

Jednako tako, Osječko-baranjska županija i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije nizom infrastrukturnih i marketinških projekata te potporama u turizmu, ističe on, nastoje biti podrška djelatnicima u turizmu. Povećala se tako lani i ponuda smještaja na području županije, gdje se bilježi 16,8 posto više objekata koji pružaju uslugu smještaja.

Protekla je godina bila rekordna i za Park prirode Kopački rit, izbrojano je 46.070 posjetitelja, što je povećanje od 27 posto u odnosu na 2021. i deset posto u odnosu na do sada rekordnu 2019. Tome je svakako doprinijelo i otvorenje Posjetiteljsko-edukacijskog centra Tikveš lani u svibnju, mjesecu koji također bilježi povijesni rekord, a on iznosi 11.000 posjetitelja u mjesec dana.

– Da se rast broja turista i širenje turističke ponude nastave i u 2023. pobrinut će se, uz Kopački rit, i manifestacije koje nas očekuju u prvoj trećini ove godine. Prvi je WineOS, sajam vina i delicija, 13. i 14. siječnja. Nakon toga, u sva četiri vinogorja Osječko-baranjske županije bit će upriličena proslava Vincekova 20 i 21. siječnja. Slijede manifestacije koje njeguju pokladne običaje i organiziraju se širom županije, a od kojih izdvajamo Đakovačke bušare 11. i 12. veljače i Buše u Baranji od 18. do 22. veljače. Dolazak proljeća će potvrditi tradicionalni Proljetni vašar u Karancu 2. travnja – najavljuju u TZ-u.