Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
projekt ARCA ADRIATICA

Županija osigurala više od 400 tisuća kuna za obnovu malih tradicijskih barki

Foto: Primorsko-goranska županija
Vama koji ste još u toj branši iznimno smo zahvalni i nadam se da će vam ovaj projekt biti poticaj za daljnji rad kojim će se znanje prenašati s generacije na generaciju, a time ćemo i sačuvati našu tradiciju - rekao je Mandić

Primorsko-goranska županija vodeći je partner projekta ARCA ADRIATICA „Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine“ kojim se želi razviti zajednički turistički proizvod baziran na načelima društvene i ekološke održivosti čime se ujedno valorizira, čuva, štiti i promiče bogata pomorska baština pograničnog područja. Ukupna vrijednost projekta, financiranog sredstvima programa INTERREG Italija- Hrvatska iznosi 3.16 milijuna eura, od čega je budžet Županije 3.022.895 kn.

u sklopu projekta CARNIVORA DINARICA Udrugama pčelara dodijeljeno preostalih 17 kompleta električnih ograda

U sklopu Projekta osigurano je 444.000,00 kuna za obnovu malih tradicijskih barki. Ugovore s obnoviteljima barki u sjedištu Primorsko-goranske županije potpisao je zamjenik župana Marko Boras Mandić koji je pritom istaknuo koliko je današnje potpisivanje važno za  županiju koja drži do tradicije, a pogotovo onih koje nestaju.

- Vama koji ste još u toj branši iznimno smo zahvalni i nadam se da će vam ovaj projekt biti poticaj za daljnji rad kojim će se znanje prenašati s generacije na generaciju, a time ćemo i sačuvati našu tradiciju - rekao je Mandić.

VELIK SRCE GRAĐANA Uručene zahvalnice i prigodni pokloni višestrukim darivateljima krvi

S obzirom da je trenutno ostalo očuvano vrlo malo primjeraka tradicionalnih malih barki, odnosno u većem dijelu su zapuštene i gotovo uništene, te da ne bi nestao tako vrijedan dio pomorske baštine, unutar aktivnosti projekta "Arca Adriatica" obnovit će se 6 malih tradicijskih barki na području Kvarnera. Obnovitelji predstavljaju dio već pomalo zaboravljenog kalafatskog zanata i male drvene brodogradnje.

Nakon obnove, vlasnici tih plovila bit će u obvezi izložiti ih u lučicama, propisno ih obilježiti te učiniti dostupnima javnosti za razgled. Također, motivirat će ih se da sudjeluju u regatama tradicionalnih plovila u sklopu turističkih manifestacija.

JAČANJE SURADNJE Delegacija kineske provincije Liaoning posjetila Primorsko-goransku županiju