Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Brodsko-posavskoj županiji uručen je ugovor za projekt prekogranične suradnje s Banjalučkom biskupijom

Županija partner u projektu Centra za mir u Banjoj Luci

1/2
Foto: BPŽ
Kuća susreta “Marija Zvijezda” i Europski centar za mir i suradnju otvoreni su 2020. godine u trapističkom samostanu u Banjoj Luci

Na Plitvičkim jezerima svečano je uručeno 45 ugovora iz Programa prekogranične suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine, vrijednih ukupno devet milijuna kuna. Cilj je tog programa pridonijeti jačanju partnerstva Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata u Bosni i Hercegovini. U cilju pružanja potpore Hrvatima u BiH, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi program prekogranične suradnje dvije države s iznosom financiranja od 9,1 milijuna kuna za 2022. godinu.

Investicija od 540.000 kuna

Program je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne (regionalne) razine i predstavlja podršku u unapređenju socijalne/društvene, javne, komunalne, okolišne i kulturne infrastrukture. Jedan od korisnika ovog programa je i Brodsko-posavska županija kojoj je uručen ugovor za financiranje projekta uređenja radnog prostora Centra za pomirenje, mir, međureligijsku i međuetničku suradnju “Marija Zvijezda” u Banjoj Luci. Vodeći partner na projektu je Banjalučka biskupija dok je partner Brodsko-posavska županija.

U skladu s odredbama javnog poziva i odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije, projekt se provodi 
na prihvatljivom programskom području grada Slavonskog Broda u Brodsko-posavskoj županiji (RH) i grada Banje Luke (BiH). 
Ukupna vrijednost investicije iznosi 540.489,35 kuna, a ministarstvo se, temeljem ugovora, projekt obvezuje sufinancirati do najvišeg ukupnog iznosa, odnosno do 206 tisuća kuna.

Program pridonosi potpori Hrvatima u Bosni i Hercegovini i osnaživanju pograničnog područja Republike Hrvatske, njihovu gospodarskom i svekolikom  razvoju, osigurava pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te potiče aktivaciju svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit i gospodarski oporavak hrvatskog naroda u BiH. Doprinosi stvaranju preduvjeta za sprečavanje iseljavanja, smanjenje negativnog demografskog trenda u pograničnom području te podiže kvalitetu života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru.

Pomoć Hrvatima u BiH

Ministrica Nataša Tramišak na svečanosti je istaknula da taj program pridonosi jačanju položaja Hrvata uz granicu, Hrvata u 
Hrvatskoj i Hrvata u BiH, također stvaranju preduvjeta za smanjenje negativnog demografskog  trenda u pograničnom području, te da podiže kvalitetu života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru.

Ugovor je u ime Brodsko-posavske županije primila privremena pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Anica Vukašinović. Kuća susreta “Marija Zvijezda” i Europski centar za mir i suradnju otvoreni su 2020. godine u trapističkom samostanu u Banjoj Luci.