Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Program poticanja mladih, žena i poduzetnika početnika

Županija pomaže poduzetnicima – krediti od nula posto kamata

Foto: Kristijan Toplak
Župan Igor Andrović potpisao ugovore sa šest banaka za dodjelu beskamatnih kredita mladima, ženama i poduzetnicima početnicima. HBOR im nudi kredite s dva posto kamata, a njih će pokriti Županija

– Već sad nas zovu sa svih strana – potvrdili su predstavnici banaka s kojima je virovitičko-podravski župan Igor Andrović potpisao ugovore o poslovnoj suradnji u sklopu programa Poduzetništvo mladih, žena i poduzetnika početnika. Na tom su popisu Croatia banka, Erste banke, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Hrvatska, Slatinska banka i Zagrebačka banka.

Župan Andrović posjetio stanare Poduzetničkog inkubatora u Pitomači U besplatnom uredu bezbrižno razvijaju nove poslovne ideje

Vjetar u leđa

Riječ je o programu poticanja mladih, žena i poduzetnika početnika Hrvatske banke za obnovu i razvoj, s kojom je župan Andrović nedavno potpisao ugovor o suradnji, a ugovor o poslovnoj suradnji potpisan je i s poslovnim bankama preko kojih će se krediti provoditi.

– Kredite će moći koristiti mladi do 40 godina, poduzetnici početnici koji posluju do dvije godine i žene koje imaju u vlasništvu više od 50 posto tvrtke, obrta ili OPG-a. HBOR im nudi kredite s dva posto kamata, a njih će pokriti Virovitičko-podravska županija. Krediti će, tako, biti beskamatni za sve korisnike, a moguć je i poček do tri godine – pojasnio je župan Andrović.

Iznos kredita može se kretati od 200.000 do 2,000.000 kuna.

Bespovratna sredstva Za projekt "Žličica II" 831.004 kune

Županija je u proračunu osigurala 200.000 kuna, što je kreditni potencijal od 10 milijuna kuna. Interes je već sada velik.

– Bude li potrebno, razmotrit će se povećanje limita osiguranog u proračunu za 2020. – dodao je župan. Vjetar je to u leđa, istaknuo je, mladim poduzetnicima, poduzetnicima početnicima i ženama poduzetnicama.

– Sve što im je potrebno jest poduzetnička ideja, a ostalo je na Županiji, ali i na potporama ministarstava i države – poručio je župan.

Korisnici kredita mogu biti trgovačka društva, obrtnici, fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnosti, OPG-ovi, zadruge i ustanove u kojima su mladi poduzetnici, žene ili poduzetnici početnici.

Samo jedna od mjera

Slijedi objava javnog poziva za iskaz interesa poslovnim subjektima, kako bi program što prije krenuo u realizaciju.

Početna konferencija Regionalna klaonica i u Čađavici

– Ovo je samo jedna od mjera kojima ova Županija pomaže poduzetnicima. Nedavno su otvorena tri nova Poduzetnička inkubatora, u Pitomači, Slatini i Orahovici, koji s onim u Virovitici čine Mrežu poduzetničkih inkubatora. Poduzetnici, stanari inkubatora, također se mogu prijaviti za ovu kreditnu liniju – zaključio je Andrović.