Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Župan Andrović posjetio stanare Poduzetničkog inkubatora u Pitomači

U besplatnom uredu bezbrižno razvijaju nove poslovne ideje

1/11
Foto: Kristijan Toplak
U samo dva mjeseca inkubator u Pitomači postao je "dom" za četiri tvrtke. Od šest proizvodnih prostora, još su dva slobodna, ističe župan Andrović

Prijatelji su, upoznali su se na Visokoj školi u Virovitici i zakoračili u IT svijet. Oni su "tri Domovića i jedan Kocijan", redom Karmelo, Mihael i Luka Domović te Krešimir Kocijan i čine firmu Top smart company. Trenutačno razvijaju aplikaciju za studente u Hrvatskoj.

Dan broja 112 Primili 29.197 poziva prošle godine

Pametni stol

– Njome će studenti, na inovativan način, doznati sve relevantne informacije vezano za otvorene natječaje, plaćanje hrane u menzama, mogućnosti kupnje karata za javni prijevoz, kazalište ili kino, prijavu i odjavu ispita... – govori Karmelo Domović.

Inače, Karmelo i Krešimir završili su Visoku školu, smjer Menadžment malih i srednjih poduzeća, a Mihael i Luka trebali bi diplomirati ove godine.

U suradnji s Panonskim drvnim centrom kompetencije, nadalje, izrađuju interaktivni pametni stol sa zaslonom na dodir.

– Želja nam je da on bude postavljen u restoranima, kafićima, vrtićima, školama, domovima za starije, ali i javnim površinama, čekaonicama. Zamislite da dođete u restoran i sami si složite sastojke kojima će biti nadjevena vaša pizza – dodaje Karmelo.

Jedni su oni od stanara novog Poduzetničkog inkubatora Pitomača. Susjeda u istom inkubatoru im je i Jasminka Kovač. U Virovitičko-podravsku došla je iz Varaždinske županije, otvorila tvrtku DI-Ma-tex i zaposlila 19 radnika. A svi oni rade kao "singerice". Doslovno. Šivaju, primjerice, suncobrane za Coca-Colu…

Javni poziv Subvencije za organizirani dolazak turista

– Ovdje sam otvorila tvrtku i radimo. Meni je ovo odlična prigoda, jer nema troškova ni za prostor ni za infrastrukturu, samo mislimo na to kako raditi i pronaći svoje mjesto pod suncem – istaknula je Jasminka Kovač.

A sve što bi inače plaćali, plaća im Virovitičko-podravska županija u sklopu projekta Mreža poduzetničkih inkubatora Virovitičko-podravske županije. Tu su i poduzetnički krediti, koje upravo ovakvi poduzetnici početnici mogu dobiti uz kamatnu stopu od „nula posto“…

Poduzetnike, stanare novog Poduzetničkog inkubatora Pitomača, posjetio je župan Igor Andrović sa suradnicima. Taj inkubator dio je europskog projekta Mreža poduzetničkih inkubatora Virovitičko-podravske županije, kojim su otvoreni novi inkubatori u Orahovici, Slatini i Pitomači. Projekt je to vrijedan ukupno 30 milijuna kuna (sva tri inkubatora), za što je Županija kao nositelj dobila bespovratnih 20 milijuna kuna iz EU.

Veliki interes

U poduzetničkom inkubatoru u Pitomači smjestile su se četiri tvrtke koje broje 30-ak zaposlenih. Smještaj im je potpuno besplatan, jer im ga u potpunosti plaća Virovitičko-podravska županija.

– U samo dva mjeseca ovaj poduzetnički inkubator u Pitomači postao je "dom" za četiri tvrtke. Popunjavaju se proizvodni prostori, a od šest, još su dva slobodna. To znači da se pokreće i proizvodnja na području Pitomače i naše Županije. Isto tako, i uredski se prostori popunjavaju, ukupno je već 30-ak zaposlenih u te četiri tvrtke i najavljeno je da će dolaziti novi poduzetnici – rekao je župan Igor Andrović.

Potpisan ugovor za obnovu 21 kilometra željezničke pruge Virovitica – Pitomača Vlak će voziti brže, a putovat će se kraće i po nižim cijenama

Poduzetnički inkubatori velika su potpora poduzetnicima početnicima i oni su, dodao je, vjetar u leđa za početak poslovanja, no to nisu jedine mjere Županije namijenjene onima koji ulaze u svijet poduzetništva.

– Odnedavno su tu i krediti koje daje Županija u suradnji s HBOR-om od nula posto kamata za kredite od 200.000 do dva milijuna kuna. Poduzetnici imaju i potpore HZZ-a i jedino što im treba su ideje – zaključio je virovitičko-podravski župan Andrović.