Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Potpisan ugovor za obnovu 21 kilometra željezničke pruge Virovitica – Pitomača

Vlak će voziti brže, a putovat će se kraće i po nižim cijenama

Foto: Kristijan Toplak
Radovi će trajati 18 mjeseci, stajat će oko 170 milijuna kuna i financirat će se komercijalnim kreditom

Obnavljat će se 21 kilometar željezničke pruge Virovitica – Pitomača, za što je nedavno u Virovitici potpisan i ugovor. Riječ je o dionici R202 Varaždin – Koprivnica – Virovitica – Osijek – Dalj, važnoj za regionalni prijevoz između sjeverozapadne, sjeveroistočne i središnje Hrvatske.

Virovitičko-podravska županija izrasla u studentsko središte Studenti koji diplomiraju u Virovitici ili Orahovici odmah nađu i posao

Radovi će trajati 18 mjeseci, stajat će oko 170 milijuna kuna i financirat će se iz komercijalnoga kredita s državnim jamstvom. Obnovljenom dionicom vlakovi će voziti 100 kilometara na sat, umjesto dosadašnjih 80 kilometara na sat, što će skratiti putovanje, učiniti ga sigurnijim i jeftinijim.

Niz investicija

Ugovor su potpisali Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, i predstavnici tvrtke Swietelsky.

– U planu investicija 2020. – 2024. osigurali smo 449 milijuna kuna za obnovu triju dionica na pruzi R202 Varaždin – Koprivnica – Virovitica – Osijek – Dalj. Osim dionice Virovitica – Pitomača, obnovit će se oko 22 kilometra dionice Pitomača – Virje i oko 20 kilometara pruge Virje – Koprivnica pa ovaj dio Hrvatske postaje veliko željezničko gradilište. Kada dodamo početak rekonstrukcije postojećega i gradnju drugoga kolosijeka na pruzi Križevci – Koprivnica – državna granica, jasno je da svjedočimo novome vremenu željeznice na ovim prostorima – istaknuo je Kršić.

Završna konferencija U dvorcu u Suhopolju 5D kino, 15 soba...

Iskorak za poduzetnike

– Projekt je to od velike važnosti za Virovitičko-podravsku županiju. Modernizacijom i obnovom ove pruge dobit ćemo brže, sigurnije i jeftinije prometovanje. Ovaj dio spoja Podravine i Slavonije tako će se kvalitetnije povezati s ostatkom Hrvatske, ne samo u prometnome, već i u gospodarskome smislu, što će biti znatan iskorak za naše poduzetnike. Radovi će se izvoditi modernim postrojenjima velikoga učinka, što će omogućiti to da dionicom tijekom obnove promet teče u intervalima – podcrtao je župan Igor Andrović.

Projekt je vrijedan 9,4 milijuna kuna Početna konferencija "Kuća čaja" vrijedna 9,4 milijuna kuna

Zvonko Dundović, predstavnik izvođača radova tvrtke Swietelsky, rekao je da su dosad obnovili više od 500 kilometara pružnih kolosijeka u Hrvatskoj, a sve su radove izveli najnovijim tehnologijama i strojevima.