Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Udruga Mliječni put zakupila virovitički Centar za istraživanje i razvoj mljekarstva

Županija pomaže spasiti mljekare na svojem području

Foto: Kristijan Toplak
Mario Rengel, predsjednik udruge Mliječni put, optimističan je jer su, ističe, dobili “ključ u ruke” gotove mljekare, a proizvodnjom vlastitog proizvoda od mlijeka vlastite proizvodnje bit će i konkurentniji na tržištu

Virovitičko-podravska županija napravila je, ističu, važan korak prema spašavanju mljekarske industrije na ovom području. Naime, sedmorica mljekara, koji su se udružili u udrugu Mliječni put, potpisali su ugovor s Tehnološko-inovacijskim centrom o zakupu Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, u kojem će od ovog ljeta početi proizvoditi sir i mliječne prerađevine. Bit će to 100 posto hrvatski proizvod.

Dug put

– Mi smo u taj projekt krenuli 2013., upravo s ciljem pomoći mljekarima i mljekarskoj industriji u našoj županiji. Bio je ovo dug put od ideje do realizacije – naglasio je župan Igor Andrović.

Naime, Virovitičko-podravska županija prijavljivala je projekt na fondove EU, no “zeleno svjetlo” dobiveno je tek u sklopu Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem, “uz punu potporu Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede”.

Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici jedan je od najvažnijih razvojnih projekata Virovitičko-podravske županije, vrijedan 41 milijun kuna, za što je Vlada RH, odnosno Ministarstvo poljoprivrede u sklopu navedenog Razvojnog sporazuma izdvojila 36 milijuna kuna. Projekt se provodio s partnerom Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, dok je zemljište Županiji za gradnju darovao Grad  Virovitica.

Nakon izgradnje i opremanja centra Županija je raspisala natječaj za upravljanje, na koji se javio Tehnološko-inovacijski centar. Inače, TIC ima odsjek za  mlijeko i on će mljekarima u budućoj proizvodnji davati znatnu podršku.

– Pred nama su izazovna vremena, ali smatramo kako je ovo dobar put i vjerujem u uspjeh. Centar je izgrađen, a mi smo našli model kako bi njime upravljali upravo oni koji se bave mlijekom i proizvodima od mlijeka, naši mljekari – kazao je župan Andrović.

Mario Rengel, predsjednik udruge Mliječni put, optimističan je jer su, ističe, dobili “ključ u ruke” gotove mljekare, a proizvodnjom vlastitog proizvoda od mlijeka vlastite proizvodnje bit će i konkurentniji na tržištu.

Interes hotelijera

– Ovo je definitivno spas za proizvođače mlijeka. Mi smo spremni dati i veću cijenu proizvođačima mlijeka, onima koji također žele biti dio ove priče, a kako bi naša proizvodnja opstala, jer znamo što znači raditi s minusom – kazao je Rengel.

Dodao je kako mu se u zadnje vrijeme javljaju veliki i mali hotelijeri “jer i njih zanima stopostotni domaći proizvod”.

– Hrvatski hotelijeri žele domaći i kvalitetan proizvod. Mi  ćemo im upravo to i ponuditi. Proizvodit ćemo mlijeko, svježi sir, tvrde i polutvrde sireve, jogurt i vrhnje – rekao je on.

Okupilo se tako sedmero mljekara, no otvoreni su za daljnju suradnju.

– Već danas imamo za preradu osiguranih 5000, a cilj nam je 10.000 litara mlijeka – zaključio je Rengel.