Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Svečano obilježen Dan osnutka najjužnije hrvatske županije

Županija slavi 25. rođendan

Proslava 25. rođendana Dubrovačko-neretvanske županije
1/19
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Gradimo Pelješki most, nezaposlenost nam je niska, najbolje koristimo novac iz EU fondova, izgradili smo luke, imao se čime pohvaliti župan Nikola Dobroslavić

Dan Dubrovačko-neretvanske županije, koja je proslavila 25. obljetnicu osnutka, bila je prigoda i za podsjećanje na najvažnija postignuća u proteklih četvrt stoljeća.

– Državnim programom obnove i marljivošću naših ljudi podigli smo iz pepela stradala područja. Vratili smo turizam, ojačali poljoprivredu, osnovali sveučilište, izgradili luke, popravili ceste... Unatoč ratnim štetama uspjeli su sustići najnaprednije regije u zemlji i danas smo u krugu pet najuspješnijih hrvatskih županija. Ostvarujemo iznimna postignuća u turizmu, u čemu smo ponajbolji u Hrvatskoj, a Dubrovnik se ravnopravno nosi sa svjetskom turističkom elitom. Među najboljima smo u zemlji u korištenju fondova EU, ponajbolji smo u gospodarenju pomorskim dobrom. Proizvodnja mandarina u dolini Neretve dosegnula je veličinu od 100.000 tona godišnje i postala važan hrvatski izvozni proizvod i brend. Vinari proizvode najbolja hrvatska crna i bijela vina. Proizvodi naše marikulture iznimno su poznati diljem svijeta – imao se čime pohvaliti župan Nikola Dobroslavić na svečanoj sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije.

Autocesta do Osojnika

Podsjetio je kako su modernizirane zračna luka Dubrovnik i luka Ploče, a izgrađena je luka u Gružu. Osnovana su dva sveučilišta i jedno visoko učilište.

– Gradimo konačno i Pelješki most. Nezaposlenost nam je među najnižim u Hrvatskoj, demografsko stanje bolje od hrvatskog prosjeka, nemamo znatnijeg iseljavanja – rekao je Dobroslavić.

Sveučilište Dubrovnik Otvoren natječaj Dubrovačko-neretvanska županija dodjeljuje 31 stipendiju učenicima i studentima

Dodao je kako čuvaju i obnavljaju bogatu kulturnu i prirodnu baštinu, kao i vrednote iz Domovinskog rata. Županija i za budućnost ima velike planove.

– Moramo autocestu dovesti do Osojnika, naravno kroz našu županiju, moramo spojiti Grad sa zračnom lukom brzom cestom, izgraditi Kongresni centar, još bolje povezati prometnicama i novim trajektnim lukama naše otoke... – poručio je Dobroslavić.

Nagrada Oliveru Dragojeviću

– Mi smo najjužnija hrvatska županija s pet gradova i 17 općina, ali nažalost podijeljena teritorijem druge države. To je dodatni razlog da smo s posebnom radošću pozdravili potpis ugovora o izgradnji Pelješkog mosta. Ustrajat ćemo i na daljnjem razvoju prometne infrastrukture na području cijele županije. Posebno ćemo se fokusirati na izgradnji autoceste od Ploča do Prevlake – rekla je predsjednica Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije Vilma Kosović.

Županija je u povodu svojeg rođendana nagradila najzaslužnije građane. Nagrade za životno djelo dobili su Oliver Dragojević i književnik Stjepan Šešelj. Nagrade za iznimna postignuća u prošlogodišnjem razdoblju dobili su Petar Baričević, predsjednik Udruge za osobe s intelektualnim poteškoćama ‘Rina Mašera’, KUD Metković i Narodna glazba Smokvica. Nagrade za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu dobili su Vlado Onofri, viši znanstveni suradnik Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku i Hrvatska glazba Potomje.

KORČULA Jedinstveni turistički proizvod Dubrovačko-neretvanskoj županiji odobren projekt vrijedan 32,6 milijuna kuna

Proglašeni su i najuspješniji županijski sportaši. Najbolji su Ivana Šutalo, džudašica JK Dubrovnik, i Marko Bijač, vaterpolist VK Jug CO. Priznanja su dobili i Jugov trener Vjekoslav Kobešćak, najuspješnija ekipa je ženska posada dvojca na pariće VK Ošjak i Vela Luka – Ivana i Josipa Jurković, dok je najuspješnija momčad VK Jug CO. Najuspješniji sportski savez je Bridž savez Dubrovnik, sportske nade su Paula Belemečić iz Džudo kluba Dubrovnik 1966. i Luka Gašpar iz Boćarskog kluba Ploče. Hrvoje Kačić dobitnik je nagrade za životno djelo, a nagrade za iznimno sportsko dostignuće pripale su europskim i svjetskim prvakinjama, veslačicama Ivani i Josipi Jurković, kao i svjetskim prvacima, vaterpolistima Marku Bijaču, Marku Macanu, Maru Jokoviću, Lorenu Fatoviću, Luki Lončaru i Javieru Garciji. Ispred crkve sv. Vlaha održan je prigodni kulturno-umjetnički program, a u povodu 70 godina Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik svoje su vještine pokazali učenici te škole.

Kolinda Grabar Kitarović od 25. do 29. listopada Predsjednica seli ured u Dubrovačko-neretvansku županiju Opasnost od ospica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Razina procijepljenosti među najnižima U Dubrovačko-neretvanskoj županiji vrlo visok rizik od epidemije ospica