Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
pisani prijedlog konačnog rješenja

Županija spremna sudjelovati u kupnji dva-tri aviona za tretiranje komaraca

Županija spremna sudjelovati u kupnji dva-tri aviona za tretiranje komaraca
Foto: Osječko-baranjska županija
Za realizaciju prijedloga župan Anušić zatražit će pomoć Vlade RH i resornih ministarstava.

– Problem komaraca na području Osječko-baranjske županije može se i treba riješiti, i to jednom za sva vremena. Nakon usvajanja strategije, sada je potrebno osnovati jedinstvenu javnu ustanovu koja će se financirati po kriteriju broja stanovnika gradova i općina, a između ostalih aktivnosti treba i kupiti avione. Zajednički nastup i jedinstven pristup na području cijele županije jedno je rješenje u borbi protiv komaraca, sve drugo je uzalud. Parcijalno rješavanje problema unaprijed je osuđeno na neuspjeh – rekao je župan Ivan Anušić na sastanku s gradonačelnicima sedam gradova i načelnicima 35 općina.

mjere OPREZA Tretmani protiv komaraca

Nužan zajednički model

Naglasio je da će u idućih mjesec dana svi gradonačelnici i načelnici dobiti pisani prijedlog konačnog rješenja problema borbe s komarcima na području cijele Osječko-baranjske županije.

– I ove godine ponovila se najezda komaraca i opet se nije mogla kontrolirati. Na tu opasnost upozoravao sam i na sastanku koordinacije u siječnju te najavio da se problem može ponoviti i da će tada doći do međusobnog optuživanja, što se i dogodilo. Kada su komarci krenuli, Grad Osijek počeo je optuživati općine, jedne općine optuživale su druge općine i gradove, a uglavnom se prst upiralo u Županiju. Podsjećam da je Osječko-baranjska županija prošle godine interventno reagirala u vrijeme najveće najezde komaraca, od Vlade RH uspjeli smo ishoditi 1,3 milijuna kuna, izdvojili smo i vlastitih 3,7 milijuna kuna, nabavili sredstva, tretirali cijelo područje sa dva aviona i riješili problem. Međutim, novac za tu namjenu trebali su isplatiti gradovi i općine, što je njihova obveza, no Županija je intervenirala jer je bilo nemoguće živjeti. Tada smo se dogovorili da će Županija ubuduće obavljati svoju zakonsku obvezu, dakle nadzor i davanje preporuka, a ostalo je obveza lokalne samouprave. Donijeli smo i strategiju kako se ubuduće boriti protiv komaraca, no opet smo ove godine imali problem, a to će se ponoviti i dogodine ne usvojimo li zajednički model – istaknuo je župan Anušić.

Suzbijanje: Kada nema poplava, nema ni komaraca

Bez prebacivanja krivnje

– Svjestan situacije, ne želim da se ponovi prebacivanje odgovornosti i krivnje, predlažem rješenje. Osnivanje jedinstvene ustanove sam već predlagao, no nekoliko općina je tada to odbilo. Taj model ponovno predlažem, a na gradonačelnicima i načelnicima je da odluče kako će se ubuduće nositi s najezdom – zaključio je župan. Za realizaciju prijedloga župan će zatražiti pomoć Vlade i resornih ministarstava, a i Županija će sudjelovati u tim aktivnostima pa i kupnji (dva-tri) aviona.