Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija i dalje podupire svoje gospodarstvenike

Županija subvencionira kamate poduzetnicima i obrtnicima

Foto: SDŽ
Kreditiraju se poduzetnici koji zatraže kredite od 200.000 do 5 milijuna kuna za obrte, za refinanciranje postojećih kredita

I ove je godine Splitsko-dalmatinska županija pripremila program kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita, koji su javnosti  predstavili župan Blaženko Boban i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Anđelko Katavić. Program kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate uveden je još 2018. godine, a zanimanje je iznimno veliko, podsjetio je župan.

Subvencije za 350 korisnika

– Već prve godine imali smo jako mnogo pozitivnih reakcija, ali i zainteresiranih ljudi. U protekle četiri godine, a ovo je peta, 
emitirano je više od 541 milijun kuna kreditnoga novca za više od 350 poduzetnika s područja Splitsko-dalmatinske županije. Jako 
je bitno istaknuti da na osnovi javnog poziva imamo ugovore s devet banaka, dakle gotovo sa svim značajnim kućama u bankarskom sektoru na našem području – naglasio je Boban.

Javni poziv objavljen je i pozvao je zainteresirane da se jave.

– Glavni je uvjet da će se kroz program ostvariti zapošljavanje i da nema poreznog duga. Kreditraju se poduzetnici koji zatraže 
kredite od 200.000 do 5 milijuna kuna za obrte, za refinanciranje postojećih kredita – rekao je Boban i naglasio kako ga veseli što je ta mjera sve popularnija u Dalmatinskoj zagori i na otocima.

Ove godine 6 milijuna kuna

– Samo u proteklom periodu imamo 60-ak zahtjeva s tog područja. To nam je i krajnji cilj – istaknuo je Boban.

Iz ovog javnog poziva izuzete su trgovine na malo i kafići.

Splitsko-dalmatinska županija do sada je subvencionirala 19 milijuna kuna kamata, a za ovu godinu osigurano je 6 milijuna kuna. Boban je najavio da će se osigurati još sredstava bude li potrebno.

Pročelnik Anđelko Katavić istaknuo je kako poduzetnici tako dobivaju nova likvidna sredstva.

– Refinanciranjem nepovoljnih kredita i financiranjem obrtnih sredstava poduzetnici dobivaju olakšanje u funkcioniranju u novom poslovnom pothvatu –  poručio je Katavić i dodao kako se povjerenstvo sastaje jednom  mjesečno, što jamči brzu realizaciju prijavljenih programa.

– Stalno komuniciramo s poslovnim bankama. Ako je poduzetnik dan prije podnio zahtjev, mi ga uzimamo u obzir i stavljamo ga na Povjerenstvo. Također,  vrlo brzo se donose i odluke o  promjeni poslovne banke – rekao je Katavić.

Ciljevi su programa poticanje samozapošljavanja, nove investicije i održavanje likvidnosti. Kamata za poduzetnike na kraju iznosi od 0,7 do 1,7 posto, a ostatak kamate snosi Županija, što poduzetnicima olakšava poslovanje.