Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić potpisao ugovore s 45 lovačkih udruga, društava i privatnih koncesionara

Županija sufinancira razvoj i unapređenje lovstva s 576.783 kuna

Foto: BBŽ
Povjerenstvo je odobrilo 138 zahtjeva za 11 mjera, najviše ih je za stimulaciju odstrela predatora, prevenciju i liječenje srneće i jelenske divljači, nabavu sredstava za zaštitu usjeva u poljoprivredi te za unos pernate divljači

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić potpisao je ugovore s 45 lovačkih udruga, društava i privatnih koncesionara o dodjeli županijskih novčanih potpora za 2021. godinu u vrijednosti od 576.783 kune.

Lovstvo je važna djelatnost u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, nije to samo odstrel divljači već prije svega briga o životinjama i važna turistička grana. Županija unatoč lošoj financijskoj situaciji uvijek nađe načina pomoći lovcima, rekao je župan Marko Marušić uoči potpisivanja ugovora o dodjeli novčanih potpora za razvoj i unapređenje lovstva na području županije za 2021. godinu. Domaćin svečanog potpisivanja ugovora bila je Lovačka udruga Srndać iz Rovišća u čijem su lovačkom domu potpisani ugovori.

Dobrodošla pomoć

– Drago mi je da i ove godine  županija sufinancira razvoj i unapređenje lovstva što nam svima jako puno znači. Svaka kuna koja 
dođe u našu udrugu i druge udruge dobro dođe jer se uglavnom svi financiramo iz svojih sredstava, članarinom, tako da je ovo  za pozdraviti i pohvaliti i hvala na tome – rekao je predsjednik Lovačke udruge Srndać Danijel Ćuk.

Svečanosti je nazočio i počasni predsjednik društva general Mile Ćuk.

Povjerenstvo za odobravanje subvencija u lovstvu odobrilo je 138 zahtjeva za 11 mjera. Najviše ih je za stimulaciju odstrela predatora, zatim za prevenciju i liječenje srneće i jelenske divljači od velikog američkog metilja, za nabavu sredstava za zaštitu usjeva u poljoprivredi te za unos pernate divljači.

Načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan kazao je kako mu je drago što županija i dalje pomaže lovstvo jer bi lovačke udruge bez tih sredstava teško funkcionirale.

– Općina Rovišće također radi sve što je potrebno, pa smo mi tako prije nekoliko dana završili program zaštite divljači unutar 
naseljenog prostora, a moramo imati program i voditi brigu o tome, dok lovci vode brigu o svemu onome na poljima i u šumama – kazao je Prišćan.

Župan Marušić je pri potpisivanju naglasio kako županija potpore lovcima daje kroz 11 mjera, najviše ih je za stimulaciju odstrela predatora.

Nastavak suradnje

Kazao je i kako lovstvo ima velik potencijal za razvoj u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, posebno u turističkom smislu. Dodao je kako dio javnosti lovce vjerojatno promatra samo kroz lov i odstrel divljači, no činjenica je, kazao je, da je temeljna zadaća lovačkih udruga i društava zaštita i briga o divljači te održivo upravljanje prirodnim  resursima.

– Želim poručiti da nastavljamo dalje s dobrom suradnjom,  unatoč lošoj situaciji u županijskom proračunu. Veseli me da je toliko pristiglih zahtjeva za ove naše mjere i vjerujte da u županiji uvijek imate pouzdanog i prijateljskog partnera. U Županiji će lovci uvijek imati partnera koji želi pomoći i drago mi da je pristiglo toliko zahtjeva na naš javni poziv raspisan u studenome – rekao je župan Marušić lovcima.

Svim lovcima zaželio je puno uspjeha u radu, da čuvaju jedni druge i poštuju sve sigurnosne mjere u lovu.