Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zagrebačka županija nastavlja s projektom “Prsten potpore"

Županija traži 192 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednik zaposlit će se u 30 osnovnih te osam srednjih škola, kojima je osnivač Zagrebačka županija, na nepuno radno vrijeme (minimalno 20, maksimalno 35 sati tjedno) ili na puno radno vrijeme

Zagrebačka županija nastavlja s projektom “Prsten potpore”, pa je objavila javni poziv kojim traži 192 pomoćnika u nastavi i 
jednoga stručnoga komunikacijskog posrednika za rad s 209 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama Zagrebačke županije, koje su ujedno i partneri u projektu. Prijave se podnose školama, a otvorene su do 13. srpnja.

Za socijalizaciju učenika

Projekt “Prsten potpore” u Zagrebačkoj županiji provodi se osmu godinu zaredom i omogućava učenicima s teškoćama u razvoju da uz potporu pomoćnika sudjeluju u svim odgojno-obrazovnim aktivnostima, kako u redovnoj nastavi tako i u izvannastavnim aktivnostima, te da se razvijaju u skladu sa svojim mogućnostima. Projektom je predviđen odabir, edukacija i zapošljavanje osoba na poslovima pomoćnika u nastavi i stručnoga komunikacijskog posrednika u osnovnim i srednjim školama na području Zagrebačke županije  radi postizanja boljih obrazovnih postignuća, uspješnije socijalizacije i emocionalnog funkcioniranja učenika.

– Projekt “Prsten potpore V.” prijavljen je na otvoreni poziv “Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza V.”, koji će se financirati sredstvima Europskoga socijalnog fonda. Projekt je ukupne vrijednosti 8,244.927,60 kuna, od čega se očekuje 7 milijuna kuna iz Europskoga socijalnog fonda, a ostatak u iznosu 1,244.927,60 kuna bit će osiguran iz proračuna Zagrebačke županije. Projekt će se provoditi tijekom školske godine 2022./2023. – poručili su u Zagrebačkoj županiji.

Pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednik zaposlit će se u 30 osnovnih te osam srednjih škola kojima je osnivač 
Zagrebačka županija na nepuno radno vrijeme (minimalno 20, maksimalno 35 sati tjedno) ili na puno radno vrijeme. Natječajni 
postupak provode škole koje na svojim web-stranicama objavljuju natječaj za zapošljavanje pomoćnika u nastavi/stručnoga 
komunikacijskog posrednika na određeno vrijeme za nastavnu godinu 2022./2023. i provode selekciju kandidata.

Pomoć u učionici i izvan nje

– Ovim putem pozivamo sve zainteresirane kandidate koji zadovoljavaju uvjete navedene u Javnom pozivu, imaju afinitet prema djeci s teškoćama u razvoju, otvoreni su i odgovorni da se prijave na natječaje škola – poručuju u Županiji.

Popis škola i partnera projekta te javni poziv može se pronaći na web-stranicama Zagrebačke županije, ali najvažnije je znati da je za rad potrebno imati završeno najmanje četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje te da protiv kandidata nije pokrenut kazneni postupak.

– Osim navedenih posebnih uvjeta kandidati moraju ispunjavati i sljedeće opće uvjete: punoljetnost, hrvatsko državljanstvo i zdravstvena sposobnost za obavljanje poslova radnog  mjesta na koje se osoba prima. Pomoćnik u nastavi ne smije biti roditelj/skrbnik ni drugi član uže obitelji učenika kojem/kojima se pruža potpora – stoji u tekstu javnog poziva.

Što se tiče opisa posla, pomoćnik će morati pomoći učeniku prilikom rada na nastavi, uzimanju hrane i pića, obavljanju higijenskih potreba kao i u svakodnevnim izvannastavnim i izvanučioničkim aktivnostima.