Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Sufinancirano 214 zahtjeva

Županija u prošloj godini OPG-ovima i malim poljoprivrednicima uplatila više od 700.000 kuna

Foto: DNŽ
Dubrovačko-neretvanska županija će u sljedećem razdoblju dodatno poduprijeti sektor stočarstva

Dubrovačko-neretvanska županija je za 2021. godinu isplatila 701.498 kuna OPG-ovima i malim poduzetnicima u poljoprivredi. Po javnom pozivu koji je zbog velikog interesa bio otvoren dva puta, u svibnju i studenome, sufinancirano je 214 zahtjeva.

Poduzetnici su prijavljivali projekte po 13 mjera. Najviše zahtjeva i odobrenih sredstava, 189.966 kuna, bilo je za nabavu poljoprivredne mehanizacije i opreme. Za ulaganje u podizanje trajnih nasada isplaćeno je 120.874 kune, a za ekološku proizvodnju 104.191 kuna. Za ostale mjere povučeno je manje novca.

Županija je snažnije nego u proteklom razdoblju poduprla razvoj poljoprivrede. Osnovni cilj ovog programa je podizanje dohodovnosti i konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje te zadržavanje stanovništva u ruralnim područjima. Postignuti su i specifični ciljevi: oživljavanje tradicijske proizvodnje, komercijalizacija i pristup tržištu proizvoda obiteljskog gospodarstva, proizvodnja ekoproizvoda, 
podizanje trajnih nasada, obnova poljoprivredne mehanizacije i poboljšanje proizvodnih uvjeta te potpore proizvođačima povrtlarskih kultura.

U sljedećem razdoblju dodatno će poduprijeti sektor stočarstva koji je i ove godine povukao relativno mali iznos, poručili su iz Županije.