Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Župan sisačko-moslavački Ivan Celjak obišao radove u Domobranskoj vojarni

Županija ulaže 160 milijuna kuna za centar obrazovanja u Sisku

Foto: Edina Žuko/PIXSELL
- Želimo da Sisak bude grad mladih, grad obrazovanja... Usmjerili smo razvoj na mlade i ulaganja u mlade, u njihovo obrazovanje i u profesore koji prenose znanja tražena u svijetu, a primjenjuju se na najmodernijoj opremi - istaknuo je župan Ivan Celjak

Stara domobranska vojarna u sisačkoj Lađarskoj ulici trebala bi za nekoliko godina postati Regionalni centar kompetentnosti iz 
područja elektrotehnike i robotike, kojim će upravljati Tehnička škola Sisak, koja taj projekt i realizira uz veliku pomoć Sisačko-moslavačke županije. Projekt je počeo prije nekoliko godina, a Tehnička škola je za pretvaranje derutne građevine u centar budućnosti osigurala iz europskih fondova više od 120 milijuna kuna.

No, u prosincu 2020. dogodio se potres i izmijenio planove. Već završeni projekt, temeljem kojeg je i raspisan javni natječaj za uređenje vojarne, zbog novih velikih oštećenja i potrebe učvršćivanja konstrukcije zgrade morao je biti izmijenjen.

Konstrukcijska obnova

Županija je to napravila, raspisala javnu nabavu i izabrala izvođača za konstrukcijsku obnovu zgrade iz 1891. godine. Ti su radovi sada počeli. Nakon što završi konstrukcijska obnova, počet će preuređenje objekta u Regionalni centar kompetentnosti. Sve zajedno, s opremom od koje je dio već nabavljen, koštat će oko 160 milijuna kuna.

Zgrada je korištena u Domovinskom ratu, nalazi se na jednoj od najljepših lokacija uz rijeku, a njezin potencijal Sisačko-moslavačka županija iskoristit će za razvoj programa namijenjenih mladima i ulaganje u njihovo obrazovanje.

- U gradu Sisku omogućit će se mladima brojni sadržaji vezani za stjecanje novih znanja iz područja elektrotehnike i robotike te će tako biti konkurentniji pri zapošljavanju. Važan je i dolazak svjetski priznatih stručnjaka i profesora u Sisak koji će učenicima prenositi znanje. Na 5000 četvornih metara bit će smješteni praktikumi za robotiku, gaming, multimedijska kongresna dvorana, audiovideostudio, restoran, hostel za pedesetak učenika i predavača i drugi nužni prostori. Ondje će biti smještena i najsuvremenija oprema, koja je dobrim dijelom već nabavljena - rekao je župan Ivan Celjak.

Vrijedna oprema

Dio te specijalne opreme su i CNC strojevi, jedinstveni u Hrvatskoj, koje je Sisačko-moslavačka županija predstavila gospodarstvenicima u hali bivše trgovine “Uradi sam” u Sisku gdje će biti smješteni do završetka radova na vojarni.
Strojevi se već koriste, a na opremi vrijednoj oko 17 milijuna kuna učenici će radom uz mentora razvijati nova znanja i vještine.

- Želimo da Sisak bude grad mladih, grad obrazovanja, dovest ćemo stručnjake, sveučilišne profesore… Usmjerili smo razvoj na mlade i ulaganja u mlade, u njihovo obrazovanje i u profesore koji prenose znanja koja su tražena u svijetu, a primjenjuju se na najmodernijoj opremi - istaknuo je župan Celjak, podsjetivši da Županija trenutačno radi i na prvom učeničkom domu u Sisku, koji će moći primiti 65 učenika.