Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Radovi teku dobro

Županija ulaže više od 60 milijuna kuna u energetsku obnovu četiriju ustanova

U dvije obnovljene škole predviđena je i 80-postotna ušteda u potrošnji energenata
1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Nastavak radova u bolnici većinom se financira putem Fonda za zaštitu okoliša iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Teško da će se u Hrvatskoj naći mjesto kao što je Slavonski Brod, središte Brodsko-posavske županije, gdje se na pet minuta lagane šetnje u krugu od tristotinjak metara od Srednje medicinske škole, preko Obrtničke škole, Opće bolnice “Dr. Josip Benčević” do Doma za starije i nemoćne danas toliko gradi i ulaže u energetsku obnovu.

U protekle tri godine Vinkovci su postali veliko gradilište Obnavljaju se ceste, nogostupi, grade parkirališta, igrališta i knjižnica, otvorena je obilaznica...

Osnivač svih četiriju ustanova je Brodsko-posavska županija koja već nekoliko godina sustavno ulaže u energetsku obnovu na području cijele županije, a u ove četiri ustanove ulaže se ukupno više od 62,3 milijuna kuna! Radovi teku dosta dobro, usprkos koronakrizi koja je poremetila sve tokove u društvu, a očekivane uštede su milijunske. Energetska obnova Obrtničke škole i Srednje medicinske škole počela je u lipnju, i to iz sredstava Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Ukupna je vrijednost radova na Obrtničkoj školi nešto veća od 5,3 milijuna kuna, od čega bespovratno gotovo 3 milijuna. Obnova Srednje medicinske škole stajat će gotovo tri milijuna kuna, a bespovratno je 1,7 milijuna, dok ostatak novca daje Brodsko-posavska županija. Kako ističe pročelnica Anica Vukašinović, u te dvije škole predviđeno je da će se postići 70 do 80 posto uštede u potrošnji energenata i smanjit će se emisija plinova. Još je veća investicija, ali i očekivana ušteda, u brodskoj bolnici koja, kako ističe zamjenik župana Damir Mirković, godišnje troši oko milijun eura za energente.

Grad Karlovac iduće godine kreće u realizaciju najvećeg gradskog komunalnog zahvata najveći gradski komunalni zahvat Za rekonstrukciju cjelokupne komunalne infrastrukture Karlovca izdvojit će 420 milijuna kuna

Samo obnovom zgrade stare poliklinike (pedijatrije) koja je nedavno završena, uštedjet će se 68 posto energije koja se dosad trošila, a to je oko 650 tisuća kuna godišnje. Obnova zgrade stare poliklinike stajala je 16,2 milijuna kuna, od čega su 9,7 milijuna bespovratna sredstva. Energetska obnova bolnice nastavlja se te su nakon provedenih natječaja upravo počeli radovi na ostalim objektima, a ukupna je vrijednost radova 41,238.127,78 kuna. Većina, oko 60 posto, financira se putem Fonda za zaštitu okoliša iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U tijeku su i opsežni radovi energetske obnove Doma za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu, lako se upravo domovi za stare u Hrvatskoj proteklih mjeseci posebno štite, ljetos započeti radovi uspješno traju. Većinu sredstava Županija kao osnivač osigurala je iz operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”. Vrijednost radova iznosi više od 14 milijuna kuna, od čega je 8 milijuna nepovratno, a preostalih šest osigurano je kreditom.