Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
najveći gradski komunalni zahvat

Za rekonstrukciju cjelokupne komunalne infrastrukture Karlovca izdvojit će 420 milijuna kuna

Grad Karlovac iduće godine kreće u realizaciju najvećeg gradskog komunalnog zahvata
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
U proračunu za 2021. naglasak je stavljen i na poticanje poduzetništva, turizma i poljoprivrede te su osigurana sredstva za oporavak i daljnji razvoj gospodarstva i povećanje zaposlenosti.

Pandemija koja je obilježila ovu godinu i dovela do otežanog poslovanja svih gospodarskih subjekata, zbog čega je i Grad Karlovac dao maksimalni mogući doprinos ublažavanju posljedice krize najugroženijim kategorijama poduzetnika, utjecat će i na život u 2021.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Željko Burić i predstavnica ponuditelja tvrtki ČIGRA d.o.o. i Reliance d.o.o., Anita Pavlović U PODUZETNIČKOJ ZONI PODI Počinju radovi na izgradnji nove prometnice

Odrazit će se to na prihode i rashode Grada u idućoj godini, no unatoč tome karlovačka gradska uprava planira brojne investicije. Prihode proračuna Grad planira na razini od 396,8 milijuna kuna. Iako se najviše prihoda očekuje od poreza, oko 120 milijuna kuna, Grad očekuje i 32,7 milijuna kuna iz nacionalnih izvora, te 21,3 milijuna kuna iz EU fondova.

U planu je i zaduživanje za 52 milijuna kuna

kako bi se sufinanciralo EU projekt Karlovac II i rekonstrukciju kina Edison jer, kako kažu u gradskoj upravi, život ne smije stati. U planu i bivša vojarna Luščić Grad Karlovac u proteklih nekoliko godina etablirao se kao jedan od najuspješnijih gradova u zemlji po korištenju EU fondova. Ugovorio je, zajedno s gradskim tvrtkama i njihovim projektima, više od 500 milijuna kuna vrijednosti projekata, a trenutačno su u provedbi projekti vrijedni preko 120 milijuna kuna.

Od iznimne je važnosti za razvoj u 2021., ali i u godinama koje slijede, ulazak Karlovca u ITU mehanizam čime je dobivena prilika za razvoj i približavanje standardu življenja europskih gradova. Za Karlovac to najprije znači vrlo ambicioznu, važnu i zahtjevnu rekonstrukciju vrelovoda vrijednu oko 127 milijuna kuna koju će Gradska toplana uz pomoć Grada realizirati u iduće tri godine. Za obnovu i opremanje zgrade nekadašnjeg kina Edison osigurano je 35 milijuna kuna, a sredstvima iz istog fonda financirat će se i opremanje Poduzetničkog centra Nikola Tesla na Rakovcu.

Razgovori o suradnji sa Županijom Ruse iz Bugarske Zajedno do investicija u poljoprivredu, turizam, kulturu i lučku infrastrukturu

– Nakon što smo 2020. godine završili niz EU projekata izgradnje poduzetničke zone Gornje Mekušje, pristupne prometnice CGO-u Babina Gora, energetske obnove javnih zgrada, izgradnje i rekonstrukcije dva vrtića, u idućoj godini slijede nam novi važni veliki i manji projekti. Najveći infrastrukturni projekt u 2021. godini je Karlovac II koji će zbog opsega i veličine zahvata u više dijelova grada trajati tri godine. To znači rekonstrukciju cjelokupne komunalne infrastrukture Zvijezde; oborinske odvodnje, plinske i toplinske mreže, elektro i telekomunikacijske instalacije te ceste i nogostupe. Svi smo svjesni da je Zvijezda izuzetno vrijedan resurs te da uređenjem komunalne infrastrukture stvaramo preduvjete za daljnje uređenje i razvoj središta grada. Vrijednost cijelog projekta Karlovac II veća je od 420 milijuna kuna, a Grad Karlovac u tri godine snosi trošak od oko 93,5 milijuna kuna – kazao je Damir Mandić, karlovački gradonačelnik.

U 2021. definirat će se i vrlo bitni urbanistički planovi prostora ŠRC Korana i bivše vojarne Luščić. Vojarna Luščić je posebna vrijednost u razvojnom smislu jer na toj lokaciji Grad ima mogućnost urediti potrebne javne sadržaje poput novih stanova, poduzetničkog akceleratora, dodatnog vrtića i škole, bazena grijanog na geotermalne izvore itd., ali ništa manje nije važan i budući razvoj Sportsko-rekreacijskog centra Korana.

– Sve su to važni razvojni projekti čiji nas počeci realizacije očekuju vrlo brzo, većina već iduće godine. Ti projekti svakako će odrediti novi razvojni smjer Karlovca i vjerujem da će Karlovac dodatno ojačati i u gospodarskom i u turističko-društvenom smislu za novo strateško razdoblje razvoja grada od 2021. do 2027. Vodimo brigu i o svim gradskim četvrtima i mjesnim odborima, stoga ćemo nastaviti i druge važne infrastrukturne komunalne projekte kao što su rekonstrukcije i uređenje prometnica, parkirališta, izgradnja groblja i mrtvačnica, sanacija klizišta, asfaltiranje makadamskih cesta, unapređenje javne rasvjete. I dalje će se nastojati racionalizirati poslovanje čitavog gradskog sustava, tvrtki i ustanova – dodao je gradonačelnik.

Spas Općine Gunja za razvoj gospodarstva i privlačenje investicija Kreću u gradnju i uređenje komunalne infrastrukture u Poslovnoj zoni Velebit

Naglasak na poticajima

U proračunu za 2021. naglasak je stavljen i na poticanje poduzetništva, turizma i poljoprivrede te su osigurana sredstva za oporavak i daljnji razvoj gospodarstva i povećanje zaposlenosti. Karlovac će i iduće godine biti uključen u velike infrastrukturne projekte koje provode Hrvatske željeznice, Hrvatske ceste i Hrvatske vode.

– Riječ je o projektu gradnje drugog kolosijeka Hrvatski Leskovac – Karlovac, sustavu obrane od poplava grada Karlovca, te projektima koji će podići kvalitetu i sigurnost prometa na državnim cestama koje prolaze kroz Karlovac, poput gradnje zaobilaznice Turnja i trećeg traka autoceste do Zagreba. Potpisani su sporazumi s navedenim državnim tvrtkama pri čemu ćemo intenzivno surađivati kako bi se Karlovac razvijalo kako to svi mi zaslužujemo – zaključio je gradonačelnik D. Mandić.