Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Spas Općine Gunja za razvoj gospodarstva i privlačenje investicija

Kreću u gradnju i uređenje komunalne infrastrukture u Poslovnoj zoni Velebit

1/2
Foto: Općina Gunja
Više od deset godina sve stoji, a cijelo to vrijeme imali smo razna obećanja od kojih nikada ništa nije bilo. Očekivali smo i da zona bude uređena kroz Projekt Slavonija, ali ni to se nije ostvarilo. Stoga smo odlučili sami krenuti u projekt – kaže načelnik Ante Gutić

Poslije godina iščekivanja i raznih obećanja, u Općini Gunja odlučili su sami krenuti u gradnju i uređenje komunalne infrastrukture u Poslovnoj zoni Velebit. O uređenju zone govora je bilo i poslije poplave 2014. godine, ali sve je i tada ostalo na obećanjima.

Japanska veleposlanica Misako Kaji Japan bi, uz jače prijateljske odnose, i bolju suradnju na području kulture

– Nismo imali drugoga izbora jer smo svjesni značenja zone, ali i potreba za općinu Gunju. Više od deset godina sve stoji, a cijelo vrijeme imali smo razna obećanja od kojih nikada ništa nije bilo. Očekivali smo i da zona bude uređena kroz Projekt Slavonija, ali ni to se nije ostvarilo iako smo obavili niz razgovora. Stoga smo odlučili sami krenuti u projekt jer više nismo imali drugoga izbora ni mogućnosti – kaže načelnik Ante Gutić.

Pojašnjava kako je Poslovna zona Velebit površine 19,5 hektara, a gradnja i uređenje komunalne infrastrukture unutar nje podijeljena je u 4 faze. Prva faza, u koju je Općina ušla sama, obuhvaća uređenje prostora gdje su već prodana tri placa od tvrtki koje su bile zainteresirane za ulaganje u zoni. Te tri tvrtke već su ishodile i građevinske dozvole za objekte koje su tu planirali graditi, ali nisu mogli krenuti s projektom jer nije bilo potrebne infrastrukture. Gutić kaže kako su imali i drugih zainteresiranih investitora, ali ni oni nisu mogli krenuti s realizacijom svojih zamisli jer zona nije bila uređena.

– Svega smo toga mi u Općini svjesni te smo kontinuirano radili na tome da pronađemo potencijalne investitore. Međutim, kako više nismo mogli čekati, krenuli smo sami. Sredinom srpnja sklopili smo ugovor s izvođačima radova, a u gradnju će biti uloženo oko 8 milijuna kuna – rekao je Gutić.

Očekuju da će radovi biti završeni do kraja 2021. godine ili najkasnije tijekom 2022. godine kada će prve tvrtke moći početi graditi u ovoj zoni. Zona će tijekom tih radova dobiti prometnice, nogostupe, parkirališna mjesta, javnu rasvjetu, telefon, vodu, kanalizaciju… Gutić kaže da imaju obećanje i da će u financiranju pomoći i Vukovarsko – srijemska županija.

Festival glumca u Vukovaru Započeo 27. Festival glumca u okviru kojega će biti odigrano 14 kazališnih predstava

– Ta zona je za nas slamka spasa i nada da će Gunja, kroz investicije i zapošljavanja, ponovno oživjeti. Zona je na idealnom mjestu jer se nalazi uz glavnu cestu, na 20 kilometara od autoceste i u blizini BiH i rijeke Save. Do sada na brojne upite zainteresiranih nismo mogli odgovoriti, a sada ćemo im moći reći kada će radovi biti gotovi i kada će moći početi graditi – istaknuo je Gutić.

Bude li interesa, čemu se Gutić nada, postoji i mogućnost širenja zone na zemljište koje se nalazi preko puta. To je zemljište od nekih 10-ak hektara na kojem će također biti potrebno sagraditi svu potrebnu infrastrukturu. Ta je mogućnost predviđena i Prostornim planom Općine Gunja.