Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Japanska veleposlanica Misako Kaji

Japan bi, uz jače prijateljske odnose, i bolju suradnju na području kulture

Foto: Branimir Bradarić
U Gradskom muzeju Vukovar otvorena je i izložba “NINGYO – umjetnost i ljepota japanskih lutaka“ koja je plod suradnje veleposlanstva Japana, Japanske fondacije i Gradskog muzeja Vukovar

U nastupnom posjetu Vukovarsko–srijemsku županiju posjetila je veleposlanica Japana u Republici Hrvatskoj Misako Kaji. Tom prilikom susrela se i sa županom Vukovarsko–srijemske županije Božom Galićem i njegovim suradnicima.

Festival glumca u Vukovaru Započeo 27. Festival glumca u okviru kojega će biti odigrano 14 kazališnih predstava

Uz zahvalu veleposlanstvu Japana za svu pomoć koju su pružili u poslijeratnom periodu, a osobito u području razminiranja u županiji, Galić je istaknuo kako Vukovarsko-srijemska županija ima veliki razvojni potencijal jer je područje pogodno za razvoj poljoprivrede, drvne industrije i ruralnog turizma. Tijekom razgovora dogovoreno je dalje intenziviranje prijateljskih odnosa s Japanom, a složili su se i kako bi se u budućnosti trebalo raditi na povećanom broju dolazaka japanskih turista u Slavoniju.

– S Japanom imamo jako dobru suradnju u posljednjih 15 godina koliko sam župan. Kada nam je bilo najteže, kako kaže i sama veleposlanica Japana, država Japan i japanska poduzeća pomagala su ovom području. Danas s Japanom imamo drugačiju suradnju, kroz partnerski odnos između malih i srednjih poduzeća, kroz razmjenu studenata. Tijekom prijma razmijenili smo međusobna mišljenja te smo zaključili da postoji želja za razvoj zajedničke suradnje u gospodarstvu, turizmu. Mi smo županija koja ima što pokazati, prije svega našu kulturnu baštinu i gastronomiju – rekao je župan Galić

Veleposlanica Kaji izrazila je zainteresiranost za produbljivanje prijateljskih odnosa te naglasila njihovu orijentiranost na razmjenu studenata i suradnju na području kulture – Vukovarsko-srijemska županija ima šaroliku industriju te brojne etničke grupe. Sada je Hrvatska prosperitetna zemlja, ponosna članica EU te dijeli zajedničke vrijednosti s Japanom. Župan Galić i ja složili smo se da ćemo promovirati prijateljske odnose između Japana i Hrvatske kroz ovu lijepu županiju – rekla je Kaji.

grad Vukovar JAVNI POZIV Spomenik za prvi srušeni zrakoplov

U sklopu posjeta japanske veleposlanice Kaji u Gradskom muzeju Vukovar otvorena je i izložba “NINGYO – umjetnost i ljepota japanskih lutaka“ koja je plod suradnje veleposlanstva Japana, Japanske fondacije i Gradskog muzeja Vukovar. Postav izložbe sastavljen je ove godine, a stigla je u Hrvatsku izravno iz Japana. Nakon Vukovara izložba se seli u Pulu, a potom ide u Kazahstan. Među eksponatima su i dvije lutke, maskote Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje će se održati 2021. godine u Japanu.