Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
sisačko-moslavačka županija

Županija visoko podigla ljestvicu po ulaganjima u odgojne i obrazovne objekte

storyeditor/2024-08-23/1Novoizgradeni_zupanijski_vrtic_u_centru_Siska.jpg
1/2
Ulaganja u Sisačko-moslavačkoj županiji
Uvidjevši da je nedostatak mjesta u vrtićima izazov koji je potrebno rješavati u sklopu demografskih mjera, na inicijativu župana Ivana Celjaka pokrenut je projekt osnivanja prvog županijskog vrtića u Sisku

Sisačko-moslavačka županija do sada u nadležnosti nije imala predškolsku djelatnost, nije bila osnivač nijednog vrtića, a svi vrtići na području županije bili su u nadležnosti gradova, općina i Sisačke biskupije. Uvidjevši da je nedostatak mjesta u vrtićima izazov koji je potrebno rješavati u sklopu demografskih mjera, koje provodi Sisačko-moslavačka županija, na inicijativu župana Ivana Celjaka pokrenut je projekt osnivanja prvog županijskog vrtića u administrativnom sjedištu županije, u Sisku.

Proširenje kapaciteta

Cilj je bio ne samo proširiti vrtićke kapacitete i tako pomoći roditeljima prilikom povratka na posao, nego i dodati sadržaje kakve druge vrtićke skupine nemaju. Odgoj i usmjeravanje djece predškolske dobi prema glazbi, STEM području, stranim jezicima bit će organizirani u posebno opremljenim kabinetima kako bi se svakome djetetu posvetilo vrijeme u njegovoj izvrsnosti. Težeći toj izvrsnosti, Sisačko-moslavačka županija jedina je županija u Hrvatskoj koja je osnovala i izgradila županijski dječji vrtić ovakvog tipa.

Dječji vrtić Zvjezdice nalazit će se u samom središtu Siska, u Odgojno-obrazovnom i kulturnom centru u Rimskoj 19 koji obnavlja, gradi i uređuje Sisačko-moslavačka županija. Najveći je to površinom takav objekt od gotovo 4000 četvornih metara gdje se nalaze čak tri institucije: Glazbena škola Frana Lhotke, Kulturno-povijesni centar SMŽ i Dječji vrtić Zvjezdice.

Dakle, osim dječjeg vrtića, nalazit će se još i glazbena škola, galerija Kulturno-povijesnog centra SMŽ, stalni postav zbirke Marijana Glavnika, sobe za gostujuće umjetnike te vanjski prostor za koncerte. Sisak do sada nije imao ovako uređenu zonu gdje bi se u ambijentu prilagođenom svim dobnim skupinama mogli održavati glazbeni događaji, primjerice koncerti glazbene škole na otvorenom, susreti klapa i slično.

Kako bi djeca imala što bogatiji i sadržajniji program bit će organizirane suradnje s brojnim ustanovama iz cijele županije, a najbliže ustanove s kojima će biti uspostavljena suradnja su Glazbena škola Frana Lhotke i Kulturno-povijesni centar SMŽ koje će dijeliti ovaj veliki kompleks s vrtićem. Na taj način djeca će već od malih nogu imati pristup glazbi i umjetnosti.

– Ovim važnim županijskim projektom na području Siska osigurat ćemo nova mjesta za djecu u dobi od tri do sedam godina u četiri mješovite skupine, ali i nova radna mjesta. Cijeli će prostor biti siguran i poticajan za djecu, a vrtić će imati i znatnu vanjsku površinu kako bi se mališanima omogućilo slobodno kretanje i igranje na svježem zraku – naglasio je župan Ivan Celjak.

Vanjski prostor vrtića imat će otvorenu terasu u prizemlju, ograđeno dvorište, igralište opremljeno spravama te travnatu površinu koja će se moći koristiti kao vrt i cvjetnjak. Dakle, svaka skupina u prizemlju zgrade imat će vlastiti izlazak na terasu. Nakon otvorenja vrtića Zvjezdice, planirano je uvođenje dodatnih programa koji se odnose na učenje stranih jezika putem igre, pojačane sportske aktivnosti, STEM aktivnosti i slično.

Ovih dana u tijeku je opremanje vrtića namještajem, a kupljene su brojne didaktičke sprave i igračke koje potiču finu motoriku i senzoriku kod djece. Dio opreme koja je kupljena u skladu je sa standardima Montessori pristupa odgoju.

Prvi put u povijesti

Dječji vrtić s tri odgojne skupine prvi put u povijesti dobit će i naselje Strelečko u općini Martinska Ves, što je rezultat dobre suradnje Vlade RH, Sisačko-moslavačke županije i Općine Martinska Ves. Naime, izgradnja vrtića najvećim dijelom financirana je iz Programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede, dok će ostatak sredstava zajednički pokriti Sisačko-moslavačka županija i Općina Martinska Ves. Zgrada vrtića je prizemnica s natkrivenom terasom, dječjim igralištem i ukrasnim vrtom. Ovime bi se trebao smanjiti pritisak na upise u vrtiće na sisačkom području jer je novi vrtić smješten na izvrsnoj lokaciji u Strelečkom, neposredno na ulazu u Sisak, što omogućuje roditeljima koji putuju na posao u Sisak veću fleksibilnost.

Sisačko-moslavačka županija sudjeluje u proširenju vrtićkih kapaciteta i na području Petrinje. Županija, kao osnivač Osnovne škole Mate Lovraka, dala je suglasnost da se bez naknade dio prostora područne škole u Češkom selu prenamijeni u dječji vrtić. Dvije učionice uređene su za potrebe dvije jasličke grupe.

Stalnim osiguravanjem dodatnih mjesta u vrtićima, Sisačko-moslavačka županija osigurava pozitivno okružje za dolazak i ostanak mladih na svom području, ali i zasnivanje obitelji.

storyeditor/2024-08-15/DSC_6212.JPG U bolnici imamo zaista kvalitetan kadar, koji moramo zadržati, kaže Celjak Sisačka bolnica postaje jedna od najmodernijih hrvatskih bolnica storyeditor/2024-08-09/smz_b_slager_buduci_centar_komepetncije_tehnicke_skole_sisak_foto_sisacko_moslavacka_zupanija.jpg Najveći interes budući srednjoškolci pokazali su za tehničke smjerove Regionalni centar kompetentnosti podiže standard obrazovanja storyeditor/2024-08-09/smz_a_slager_gimnazija_sisak_obnovljena.jpg Srednja škola Petrinja imat će veći broj učenika nego prošle školske godine Novi sadržaj u obnovljenim školama Sisačko-moslavačke županije