Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Srednja škola Petrinja imat će veći broj učenika nego prošle školske godine

Novi sadržaj u obnovljenim školama Sisačko-moslavačke županije

storyeditor/2024-08-09/smz_a_slager_gimnazija_sisak_obnovljena.jpg
1/2
Foto: Sisačko-moslavačka županija U GIMNAZIJI Sisak uređenjem zadnje etaže učenicima je omogućeno pohađanje nastave samo u jednoj smjeni, a u poslijepodnevnim satima zgrada se koristi za izvođenje nastave Fakulteta organizacije i informatike
Do sada je Županija obnovila ili izgradila 20 školskih zgrada i završila radove na prvom Učeničkom domu u Sisku. Za to je dobila iz Fonda solidarnosti 20,1 milijun €

Sisačko-moslavačka županija osigurala je iz Fonda solidarnosti EU za područje obrazovanja ukupno 20,1 milijun eura, a do sada je obnovila ili izgradila 20 školskih zgrada i završila radove na prvom Učeničkom domu u gradu Sisku.

Tuškanova kuća ide školi

– Obnova oštećenih školskih zgrada je primarna, ali osim obnove željeli smo učenicima i nastavnom osoblju dodati i niz novih sadržaja koje prije nisu imali, najviše zbog prostornih uvjeta. Smatram da smo u tome uspjeli, a tako ćemo nastaviti i dalje u školskim objektima čija obnova još traje – naglasio je župan Ivan Celjak.

Površinom najveća obnovljena škola je Gimnazija Sisak koja ima više od 4000 kvadrata, a cijela obnova koštala je oko 6,2 milijuna eura.

– Ovoj zgradi dodali smo tu novu vrijednost tako što smo uređenjem zadnje etaže omogućili učenicima pohađanje nastave samo u jednoj smjeni, a u poslijepodnevnim satima zgrada se koristi za izvođenje nastave Fakulteta organizacije i informatike – dodaje župan. Sisačko-moslavačka županija će natkriti i atrij ove škole kako bi se učenicima omogućilo druženje ispred zgrade neovisno o vremenskim uvjetima.

U GIMNAZIJI Sisak uređenjem zadnje etaže učenicima je omogućeno pohađanje nastave samo u jednoj smjeni, a u poslijepodnevnim satima zgrada se koristi za izvođenje nastave Fakulteta organizacije i informatike
Foto: Sisačko-moslavačka županija U GIMNAZIJI Sisak uređenjem zadnje etaže učenicima je omogućeno pohađanje nastave samo u jednoj smjeni, a u poslijepodnevnim satima zgrada se koristi za izvođenje nastave Fakulteta organizacije i informatike

Jedna od škola kojoj će se također nakon obnove dodati novi sadržaji je i Srednja škola Viktorovac Sisak, najveća škola u županiji po broju učenika. Školska zgrada u potpunosti je obnovljena, a nedavno je postavljena i nova fasada. Dodana vrijednost ovoj školi je objekt tzv. Tuškanove kuće čiju obnovu provodi županija, a koja će biti praktikum škole u kojoj će učenici stjecati potrebnu praksu i to tako da će zajedno sa svojim nastavnicima i mentorima voditi restoran, hotel i gradsku kavanu.

S početkom nove školske godine učenici Srednje škole Petrinja, čija je rekonstrukcija i prenamjena u završnoj fazi, mogli bi u rujnu početi s nastavom u novoj zgradi uz koju je izgrađena sportska dvorana i veliko spremište. Matična zgrada ove škole, smještena u povijesno zaštićenoj zgradi u središtu grada Petrinje, tijekom potresa teško je oštećena, a obnovom koju provodi Sisačko-moslavačka županija, ova će zgrada dobiti i novu namjenu, odnosno dio zgrade bit će prenamijenjen u učenički dom.

Petrinji učenički dom

– Obnova matične zgrade Srednje škole Petrinja također ide dobrom dinamikom, a u njoj će jedan dio zgrade koristiti učenici gimnazijskog smjera, dok u drugom dijelu zgrade radimo učenički dom. Petrinja do sada nije imala učenički dom te je ovo veliki doprinos razvoju obrazovnog sustava na području Petrinje – ističe župan.

Inače, Srednja škola Petrinja imala je u ljetnom upisnom roku povećan broj upisanih učenika u prvi razred, a škola će imati i veći broj učenika u odnosu na prošlu školsku godinu.

storyeditor/2024-08-09/Radionica_1__1_.jpg Raznoliki sadržaji u knjižnici koji su kod najmlađih pobudili veliko zanimanje Ljeto u knjižnici za najmlađe: "Donose silnu živost među police" storyeditor/2024-08-09/Smart_Step_1.jpg Novi projekt prekogranične suradnje s BiH Korak prema energetskoj tranziciji poduzeća u Brodsko-posavskoj županiji storyeditor/2024-08-11/PXL_171023_104755631.jpg Mlade obitelji nakon 10 godina mogu otkupiti stan ili i dalje plaćati najam Počinje gradnja dviju novih zgrada s deset stanova, cilj je ostanak mladih