Izbornik
Naslovnica Gradovi Slavonski Brod
Mlade obitelji nakon 10 godina mogu otkupiti stan ili i dalje plaćati najam

Počinje gradnja dviju novih zgrada s deset stanova, cilj je ostanak mladih

storyeditor/2024-08-11/PXL_171023_104755631.jpg
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL U svakoj od zgrada nalazit će se po pet stambenih jedinica, a površina stanova iznosi oko 60 četvornih metara. U prizemlju će biti po jedan, a na prvom i drugom katu po dva stana
Grad Slavonski Brod nastavlja provedbu poticajnih demografskih mjera koje će mnogim mladim ljudima olakšati korake prema neovisnom životu i stvaranju obitelji

Projekt gradskih stanova za mlade obitelji jedna je od demografskih mjera kojom Grad Slavonski Brod nastoji mladim obiteljima omogućiti što bolje uvjete života i zadržati mlade na području grada.

Mlade obitelji ugovor o najmu stana sklapaju na razdoblje od pet godina, a nakon deset godina stječu mogućnost otkupa stana pri čemu im uplaćena najamnina umanjuje kupoprodajnu cijenu stana. Mlade obitelji nakon 10 godina ne moraju nužno otkupiti stan nego mogu i dalje nastaviti plaćati najam. Tako mogu riješiti svoje stambeno pitanje bez kreditnih zaduženja.

Korak prema osamostaljenju

U blizini postojećih stambenih zgrada za mlade obitelji predviđena je gradnja dviju novih zgrada. U svakoj od zgrada nalazit će se po pet stambenih jedinica, a površina stanova iznosi oko 60 četvornih metara. U prizemlju će biti po jedan, a na prvom i drugom katu po dva stana.

– Nastavljamo s mjerom gradnje stanova. Uz ostalo, stanovi će imati svoja spremišta u prizemlju i jedno parkirno mjesto na parceli same zgrade. Mi kao Grad potrudit ćemo se nastaviti dalje sa svojim demografskim mjerama, jer su se pokazale kao dobre. Dosad smo izgradili 44 stana, a ako tome pridodamo i onih 12 iz 2009., dolazimo do brojke od ukupno 56 stanova. Isto tako, nastavit ćemo i s mjerom prava građenja kuća na gradskim parcelama, gdje već imamo 55 useljenih kuća i više od 80 potpisanih ugovora – rekao je gradonačelnik Mirko Duspara.

Grad Slavonski Brod već godinama provodi poticajne demografske mjere koje će brojnim obiteljima olakšati korake prema neovisnom životu i stvaranju obitelji. Time se obuhvaća podrška u smislu rješavanja pitanja stambenog zbrinjavanja i poticanja nataliteta kroz dodjelu opreme za novorođenčad te povećanja jednokratnih naknada za sve roditelje, ali i ulaganja u izgradnju te rekonstrukciju i opremanje ustanova ranog i predškolskog odgoja.

Mladim obiteljima i samohranim roditeljima (do 45 godina) omogućuje se najam stanova uz mogućnost otkupa. Tu je mjeru Grad uveo 2018. godine, kao jedini u Hrvatskoj, a do sada je zahvaljujući njoj pedesetak obitelji riješilo svoje stambeno pitanje. Ova se mjera pokazala kao izuzetno popularna jer su se u Slavonski Brod doselile i obitelji iz drugih županija.

U blizini i novi vrtić

U blizini stanova za mlade obitelji u Cankarevoj ulici u tijeku je gradnja novog dječjeg vrtića "Svarožić", koji će imati ukupno četiri odgojno-obrazovne skupine za 72 djeteta – tri vrtićke i jednu jasličku jedinicu. Prema tome, mlade obitelji koje se usele u nove gradske stanove, mogu biti bezbrižne po pitanju vrtića.

U Slavonskom Brodu i ove su godine sva djeca s područja grada upisana u gradske vrtiće, koji su od 1. rujna besplatni za svu brodsku djecu.

storyeditor/2024-08-02/mladi_potpore_A.jpg Program se uspješno provodi od 2019. godine Malim poduzetnicima 100.000 eura potpora iz županijskog proračuna storyeditor/2024-08-02/naj_eu_projekt_foto_kristijan_toplak.jpg Najbolji europski projekt Četiri projekta iz Virovitičko-podravske županije u kategoriji za nagradu storyeditor/2024-08-02/ZGB_B.jpg Poticanje turističke djelatnosti u lokalnim jedinicama Za organizaciju turističkih 150.000, a poduzetničkih manifestacija 50.000 eura