Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Novi projekt prekogranične suradnje s BiH

Korak prema energetskoj tranziciji poduzeća u Brodsko-posavskoj županiji

storyeditor/2024-08-09/Smart_Step_1.jpg
Foto: BPŽ VRIJEDNOST projekta je nešto veća od 2,3 milijuna eura, a u Brodsko-posavskoj županiji bit će realizirano blizu 1,2 milijuna eura

Vlada Tuzlanskog kantona, Centar za razvoj i podršku Tuzla, Brodsko-posavska županija i Sveučilište u Slavonskom Brodu zajednički će provoditi projekt SMART Solutions in Energy transition of Productive businesses (SMART STEP) u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027.

Projekt je usmjeren na promociju energetske učinkovitosti i predstavlja važan korak prema energetskoj tranziciji poduzeća u Tuzlanskom kantonu i Brodsko-posavskoj županiji.

Glavni korisnici rezultata projekta bit će poduzeća, sveučilišta u Tuzli i Slavonskom Brodu, druge istraživačke institucije i srednje škole, gospodarske i obrtničke komore, udruge poslodavaca, lokalne i regionalne razvojne agencije, poduzetnički inkubatori...

– Brodsko-posavska županija je od dva već završena projekta imala znatne benefite, kako u energijskoj efikasnosti, tako i edukaciji učenika o neophodnosti čuvanja i pametnog raspolaganja energijom. Radujemo se daljnjoj suradnji i očekujemo uspjeh kakav smo imali i u prethodnim projektima – kazala je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Brodsko-posavske županije Anica Vukašinović.

Kao dio ovog projekta, na Sveučilištu u Slavonskom Brodu bit će instalirana solarna elektrana snage 40 kWh, implementirat će se mjere energetske učinkovitosti te će biti uspostavljen Centar za energetsku tranziciju poduzeća.

– Ovaj projekt dodatno jača našu suradnju s Univerzitetom u Tuzli i doprinosi održivoj budućnosti – ističu sa Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Ukupna vrijednost projekta je nešto veća od 2,3 milijuna eura, od čega će u Brodsko-posavskoj županiji biti realizirano blizu 1,2 milijuna eura. 

storyeditor/2024-08-02/mladi_potpore_A.jpg Program se uspješno provodi od 2019. godine Malim poduzetnicima 100.000 eura potpora iz županijskog proračuna storyeditor/2024-08-02/naj_eu_projekt_foto_kristijan_toplak.jpg Najbolji europski projekt Četiri projekta iz Virovitičko-podravske županije u kategoriji za nagradu storyeditor/2024-08-02/ZGB_B.jpg Poticanje turističke djelatnosti u lokalnim jedinicama Za organizaciju turističkih 150.000, a poduzetničkih manifestacija 50.000 eura