Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Raznoliki sadržaji u knjižnici koji su kod najmlađih pobudili veliko zanimanje

Ljeto u knjižnici za najmlađe: "Donose silnu živost među police"

storyeditor/2024-08-09/Radionica_1__1_.jpg
Foto: Grad Vinkovci Proteklih mjeseci vinkovačka je knjižnica postala mjesto na kojem se okuplja veliki broj građana
U sklopu Ljeta u knjižnici ove se godine prvi put održavaju ljetne radionice pod nazivom "Boje i okusi ljeta" koje su tematski prilagodili ljetu uz neizostavni element čitanja slikovnice kojom započinje svaka radionica

Unatoč školskim praznicima, godišnjim odmorima kao i velikim vrućinama, ljeto je vrlo aktivno i u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci što potvrđuje i niz brojnih i raznolikih programa. U svemu tome su najviše uživali najmlađi koji su u sklopu raznih programa imali prilike učiti, istraživati, ali i družiti se te sklopiti brojna nova prijateljstva.

Vršnjaci diljem svijeta

– Ljeto u knjižnici provodi se s ciljem da djeca što kvalitetnije provedu svoje vrijeme tijekom ljetnih praznika kada nisu na moru. Iz godine u godinu njihov broj samo raste, što donosi veliku živost među policama knjižnice. U vremenu koje preostaje odvit će se još nekoliko radionica te projekcija animiranih filmova za djecu u dvorištu, a neke od njih su novitet u odnosu na prošle godine – rekla je ravnateljica vinkovačke knjižnice Vedrana Lugić.

Govoreći o ovogodišnjem programu kaže kako se ove godine po prvi put održavaju ljetne radionice pod nazivom "Boje i okusi ljeta" koje su tematski prilagodili ljetu uz neizostavni element čitanja slikovnice kojom započinje svaka radionica. Drugi dio radionice sastoji se od kreativnog rada koji su prilagodili dobi djece, a čije će uratke izložiti na kraju ljeta u prigodnoj izložbi. Do sada su održane četiri radionice na kojima je bilo ukupno 35 djece koja su kontinuirano dolazila, a do kraja ljeta preostaje održati još tri radionice.

– Najvažnije nam je da budu pokrivene sve dobne skupine, od samog rođenja pa negdje do 15. godine, time smo prilagodili radionice i sadržaj onome što njih zanima. S jedne strane želimo ih odvojiti od ekrana, a s druge potaknuti da se druže sa svojim vršnjacima te razgovaraju o knjigama koje ih zanimaju – rekla je Lugić napominjući kako su radionice poučnog, kreativnog, ali i zabavnog karaktera.

Kaže i kako su za školarce ove godine osmislili ciklus radionica pod nazivom "Šareni globus" kojima nastoje djeci približiti život njihovih vršnjaka diljem svijeta. Prema riječima Lugić djeca na radionicama mogu saznati koji su okusi karakteristični za određene zemlje, upoznati se s glazbom, izgledom odjeće, nakitom, sportom i svime onime što je karakteristično za taj kontinent ili zemlju u koju "putuju".

– Posebnu pozornost privukla je činjenica da su djeca dobila svoje putovnice koje svaki tjedan nose sa sobom i skupljaju žigove pri dolasku. Mališani su imali priliku u ovoj radionici upoznati Japan, Peru i mnoge druge zemlje – ističe Lugić.

Animirani filmovi

U sklopu programa organizira se i "Ljetno kino" koje se održava u dvorištu knjižnice te svakog petka navečer privlači obitelji s djecom. Program nudi priliku za uživanje u animiranim filmovima pod nebom, stvarajući posebnu atmosferu i nezaboravne uspomene.

– Do sada su održane četiri projekcije, a čekaju nas još tri. Posjećenost je velika, animirani filmovi su pomno birani, a djeca su oduševljena. Kinoprojekcije uključuju i besplatne kokice, a djeca i roditelji trebaju ponijeti samo dekice i dobro raspoloženje – rekla je Lugić.

storyeditor/2024-08-11/PXL_171023_104755631.jpg Mlade obitelji nakon 10 godina mogu otkupiti stan ili i dalje plaćati najam Počinje gradnja dviju novih zgrada s deset stanova, cilj je ostanak mladih storyeditor/2024-08-02/mladi_potpore_A.jpg Program se uspješno provodi od 2019. godine Malim poduzetnicima 100.000 eura potpora iz županijskog proračuna storyeditor/2024-08-02/naj_eu_projekt_foto_kristijan_toplak.jpg Najbolji europski projekt Četiri projekta iz Virovitičko-podravske županije u kategoriji za nagradu