Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Održana 60. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Županijama vratiti stvarna upravljačka prava u školama

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Uz župane, na sjednici su sudjelovali predstavnici resornih ministarstva s kojima se raspravljalo o aktualnim  pitanjima na području obrazovanja, zdravstva i javnog linijskog  prijevoza

U velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije održana je 60. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, ujedno i prva izvan sjedišta zajednice. Uz župane, sudjelovali su predstavnici resornih ministarstva s kojima se raspravljalo o aktualnim  pitanjima na području obrazovanja, zdravstva i javnog linijskog  prijevoza.

Nužna decentralizacija

Nedavno izabrani predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić istaknuo je 
važnost rada na funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji koje su nužne za poboljšanje uvjeta života u lokalnoj zajednici. Od travnja do studenoga održana su četiri sastanaka s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i predstavnicima Vlade vezano uz procjepljivanje građana, mehanizam za oporavak i otpornost.

- Istaknuti su daljnji koraci u gospodarskom oporavku nakon potresa i pandemije, kao i poticanju poljoprivrede, ali i pitanja Šengenskog i Europskog gospodarskog prostora - rekao je župan Danijel Marušić, inače i predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Govoreći o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, župani su ponovno istaknuli stav da županijama 
treba vratiti stvarna upravljačka prava s obzirom na to da su one osnivači škola. Skrbe o velikom  broju osnovnih i srednjih škola te domova, a u cilju ravnomjernog  regionalnog razvoja i jednako dostupnog obrazovanja, ulažu se velika sredstva u izgradnju 
kapitalnih projekata, dogradnje, tekuće i investicijsko održavanje te stvaranje kvalitetnijih uvjeta za odgojno-obrazovni rad.

– Uprava za odgoj i obrazovanje skrbi o zakonodavnom okviru pa između ostalog, i o ovdje napomenutom, donošenju Zakona o 
odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. Nećemo ići u izmjene već u donošenje potpuno novog Zakona upravo kako bismo “pomirili” sve ono što se možda u proteklom periodu događalo, a tiče se ne samo upravljačkih prava nego i djelovanja odgojno-obrazovne ustanove – kazala je ravnateljica Uprave za odgoj i  obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac.

Zamjenica županice Karlovačke županije i predstavnica Hrvatske zajednice županija u Radnoj skupini za izmjenu Zakona o odgoju i obrazovanju Vesna Hajsan-Dolinar upozorila je da postojeći zakon ne propisuje djelatnosti i određene stavke vezane uz unapređenje odgoja i obrazovanja.

– Riječ je o pomoćnicima u nastavi koji se svake godine na novo biraju bez obzira na to što učenici  imaju konstantnu poteškoće koje njihove usluge trebaju, promjena je iznimno bitna da bi se njihov  zakonski radni odnos na zakonski način i regulirao – kazala je Hajsan-Dolinar.

Sastanak s Butkovićem

Nakon prikupljanja podataka iz svih županija, koje su obvezne napraviti mrežu linijskog javnog  prijevoza, Hrvatska zajednica županija uputit će dopis s prijedlozima izmjena i dopuna zakonskih akata ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću s kojim će zatražiti i termin održavanja tematskog sastanka.

Na sastanku je bilo riječi i  o izmjenama Zakona u zdravstvu kao i o specifičnostima pojedinih županija u tom pogledu.

– Zaključak je da se vrlo brzo sastanemo s ministrom Vilijem Berošom kako bi vidjeli točne detalje i učinke takvih zahvata u funkcioniranju zdravstva i da nakon toga donesemo zajednički zaključak – istaknuo je Marušić.