Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA ODOBRILA DVA MILIJUNA KUNA ZA PODUZETNIKE

Županijske potpore dobilo još 146 poduzetnika, najveći iznos 50.000 kuna

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Iznos županijskih potpora za poduzetnike i obrtnike povećali smo s 4,2 milijuna kuna 2017. godine na ovogodišnjih 11,2 milijuna kuna, rekao je župan Ivan Anušić

Na Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja u 2020., Upravni odjel za gospodarstvo Osječko-baranjske županije zaprimio je 161 zahtjev, a nakon njihove obrade te na temelju ispunjavanja uvjeta župan Ivan Anušić potpisao je ugovore sa 146 poduzetnika u ukupnom iznosu od 1,999.700 kuna.

GRADSKE POTPORE Odobreno je 2,7 milijuna kuna bespovratnih potpora poduzetnicima

– Osječko-baranjska županija počela je prije tri godine intenzivnije poticati poduzetništvo na svom području. U tom vremenu iznos županijskih potpora za poduzetnike i obrtnike povećali smo s 4,2 milijuna kuna 2017. na ovogodišnjih 11,2 milijuna kuna, a danas smo potpisali ugovore u vrijednosti od gotovo dva milijuna kuna, i to je nastavak kontinuirane financijske potpore gospodarstvenicima. Naravno, nastavljamo s dodjelom potpora do realizacije ukupnog iznosa sredstava osiguranih u županijskom proračunu za 2020. Posebno naglašavam potpore za ublažavanje posljedica pandemije COVID-19. Pri odobravanju potpora nastojimo da se županijske potpore ne preklapaju s Vladinim mjerama, kako bismo obuhvatili što veći broj naših poduzetnika i obrtnika te da potpore dođu na pravo mjesto – rekao je župan Ivan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović istaknula je da je najveći iznos potpora odobren za kupnju strojeva te modernizaciju opreme i prostora. Prednost su imali proizvođači pa je za korisnike iz prerađivačke industrije intenzitet potpore 50 posto, dok je za ostale djelatnosti do 25 posto.

Osiguran je fond “težak” 8,5 milijuna kuna Zagrebačka županija dijeli do 100.000 kuna za razvoj lokalnog poduzetništva

– Korisnici potpora subjekti su malog gospodarstva, i to fizičke i pravne osobe (trgovačka društva, obrti i zadruge), a potpora iznosi do 50 posto opravdanih troškova izvršenog ulaganja. Najniži iznos dodijeljene potpore iznosi 280 kuna, a za šest korisnika u prerađivačkoj industriji odobren je maksimalni iznos potpore od 50.000 kuna. Osječko-baranjska županija i dalje ima otvoren javni poziv poduzetnicima koji imaju poteškoće u poslovanju izazvane koronakrizom. Za tu namjenu u proračunu je osigurano pet milijuna kuna te pozivamo poduzetnike da se jave – istaknula je pročelnica Ivana Katavić Milardović.

Dodala je i da su u tijeku i županijski programi kreditiranja poduzetnika za obrtna sredstva i investicijska ulaganja s kamatom od nula posto.

– Nadamo se da ćemo ovim mjerama omogućiti poduzetnicima lakše prevladavanje situacije izazvane koronakrizom, ali isto tako da će se osigurati kontinuitet, rast i razvoj njihova poslovanja – zaključila je ona.

Dodjelu potpora poduzetnicima koju provodi Osječko-baranjska županija na potpisivanju ugovora pohvalili su Marina Livaja iz tvrtke Slavonia design d.o.o. Osijek, Vjeran Noršić iz tvrtke Ugoplast d.o.o. Našice, Antonio Jurić iz Stolarskog obrta Jurić iz Šaga te Damir Kolarić iz tvrtke Ortostep d.o.o. Osijek.