Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija

Županijski paket pomoći kućanstvima i gospodarstvu

Foto: Osječko-baranjska županija
Za poljoprivrednike, uz 340 milijuna kuna vrijedne potpore Vlade, Županija je kroz 13 mjera u vrijednosti 3,3 milijuna kuna osigurala potpore poljoprivrednim proizvođačima koji posluju na području Županije, a izgradnjom sustava navodnjavanja stvara uvjete za stabilnu poljoprivrednu proizvodnju.

Uz mjere Vlade RH za pomoć kućanstvima, gospodarstvima i svima koji su se našli na udaru povećanja cijena energenata, Osječko-baranjska županija dodala je vlastite mjere kako bi sinergijski pokušala omogućiti lakše funkcioniranje gospodarstva i ukupnog života na području županije.

Beskamatni krediti

– Vlada RH je na aktualnu krizu odgovorila sveobuhvatnim paketom mjera, vrijednim 21 milijardu kuna, kojima želi očuvati standard građana, zaštititi javni, nevladin i neprofitni sektor, osigurati daljnji rast gospodarstva, omogućiti mirnu i predvidivu jesen i zimu te adekvatno odgovoriti na velike globalne poremećaje. Riječ je o potporama za kućanstva, javni i neprofitni sektor te poduzetnike, a tim mjerama Osječko-baranjska županija je dodala i svoje mjere. Tako smo za poduzetnike osigurali beskamatne kredite, pri čemu kreditni potencijal iznosi 90 milijuna kuna, te gotovo 30 mjera poticanja poduzetništva, za što je osigurano 7,5 milijuna kuna. Potpora poduzetnicima bit će i izgradnja I. zgrade Gospodarskog centra, koju ćemo završiti do kraja godine, kao budućeg središta velikih gospodarskih i poduzetničkih aktivnosti. Uz to, sufinancirat ćemo kamate za ulaganje u turističke kapacitete i potpore za subjekte u turizmu, za što je osigurano 2 milijuna kuna – kaže župan Ivan Anušić.

Osijek Otvorena nova donjogradska šetnica uz Dravu

Za poljoprivrednike, uz 340 milijuna kuna vrijedne potpore Vlade, Županija je kroz 13 mjera u vrijednosti 3,3 milijuna kuna osigurala potpore poljoprivrednim proizvođačima koji posluju na području Županije, a izgradnjom sustava navodnjavanja (čija je vrijednost samo u 2022. godini 58 milijuna kuna) stvara uvjete za stabilnu poljoprivrednu proizvodnju. Osobito veliki poticaj i potpora poljoprivrednicima bit će Regionalni distributivni centar OBŽ-a za voće i povrće, koji će s radom započeti za nešto više od mjesec dana.

Županija također pomaže nezaposlenim osobama, i to projektima poticanja zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba, zapošljavanja za deficitarna zanimanje i za ciljane skupine, za što je osigurano 650.000 kuna, dok zaposlenim osobama Županija subvencionira kamatu za kupuju nekretninu na području županije (kamata je već od 0,08 posto, a kreditni potencijal 150 milijuna kuna). Za pomoć umirovljenicima i povećanje kvalitete života starih osoba Županija je osigurala 520.000 kuna.

Izložba fotografija “Volim svoju županiju 2022.” otvorena u Osijeku Skrivene ljepote otkrivene na fotografijama

Školski obrok za sve

Osječko-baranjska županija, nadalje, osigurava stipendije za učenike i studente, školski obrok za sve učenike osnovnih škola, sufinanciranje troškova prijevoza učenika i studenata, provedbe programa produženog boravka, za što je ukupno osigurano 18,2 milijuna kuna. Osigurava i jednokratnu pomoć socijalno ugroženim osobama, pomoć obiteljima novorođene djece, socijalnu samoposlugu, skrb o osobama s invaliditetom, stambene zajednice za mlade, odnosno ukupno je osigurano 4,3 milijuna kuna.

Županija također provodi niz aktivnosti oko uspostave javne usluge u linijskom prijevozu putnika, s tim da se želi zadržati sve linije i što povoljnije cijene, a priprema i vrijedne projekte u sklopu povećanja energetske učinkovitosti.

– Osječko-baranjska županija će sukladno potrebama u okviru svojih ovlasti i financijskih sredstava pripremiti i provesti dodatne mjere kako bi dala svoj doprinos izazovima koji su pred nama – poručuje župan Ivan Anušić.