Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
ISTRAŽIVANJE U SAMOBORU

Alkohol redovito konzumira oko 26% srednjoškolaca

Foto: Samobor
Alarmantni rezultati istraživanja o rizičnom ponašanju samoborskih učenika

U Gradskoj vijećnici održan je radni sastanak na kojem su predstavnicima Vijeća za prevenciju predstavljeni rezultati istraživanja provedeni na učeničkoj populaciji Samobora tijekom siječnja koje su proveli Udruga Ježeva kućica i projekt ZAMAH.

Istraživanja su provedena među 1697 učenika, što čini 60% ukupne populacije polaznika pet osnovnih (5. do 8. razred) te tri srednje škole. Zabilježen je izraziti problem rizičnog ponašanja, ponajviše korištenjem alkohola kao najčešćeg sredstva ovisnosti, kod čak 51,1% osnovnoškolaca te čak 81,8% učenika srednjih škola. Nadalje, zabilježeno je i korištenje drugih sredstava ovisnosti; npr. marihuane kod zabrinjavajućih 26,4% srednjoškolaca te 3,5% učenika osnovnih škola, ali i lijekova bez recepta kod 15,8% učenika osnovnih te 21,9% učenika srednjih škola. Čak 25,7% srednjoškolaca redovito konzumira alkohol.

Također su evidentirana brojna druga rizična ponašanja poput raznih oblika kockanja i vršnjačkog nasilja. Kada je riječ o vršnjačkom nasilju, zanimljivo je da je čak 25,8% učenika osnovnih škola te 33,9% učenika srednjih škola izjavilo da je potpuno ignoriralo nasilje kojem su svjedočili, a 18,9% odnosno 30,4% samo promatralo a da ne pruži ikakvu pomoć. Svi navedeni faktori u izravnoj su korelaciji sa stanjem psihičkog zdravlja koje pokazuje da se čak 29,8% djece osnovnih škola te gotovo 50% djece srednjih škola osjeća tužno ili bezvoljno svaki dan, a njih 16,9% u osnovnim školama te 24,5% srednjoškolaca ozbiljno razmatra mogućnost suicida. Kao najjače zaštitne čimbenike metodom samoprocjene djeca ističu vjerovanje u moral i red te duhovnost i privrženost obitelji. Nedostatak obiteljske supervizije i discipline ističe se kao važan uzročnik depresije dok je izuzetno važan faktor rizika i rani početak korištenja sredstava ovisnosti kao i niska percepcija rizika od korištenja sredstava ovisnosti.

Detaljan pregled trošenja javnog novca Na mrežnim stranicama Grada dostupan Proračun u malom PRIPREME U TIJEKU Sraka, Sudec, Princ i Fiškal od petka vode Slobodnu fašničku republiku Osigurano 169.885 eura Županija dodijela stipendije za 100 učenika i 65 studenata