Izbornik
Naslovnica Gradovi
Stigao uređaj za dijagnostiku autizma

Dijagnoza autizma traži multidisciplinarni pristup

Ova je zajednica u užem i širem smislu dobila, zaista, puno toga za jednu posebnu populaciju djece, rekla je psihologinja Darija Salopek Žiha
1/10
Foto: Grad Našice
Donacijom opservacijskog protokola za dijagnostiku autizma ova je zajednica u užem i širem smislu dobila, zaista, puno toga za jednu posebnu populaciju djece, ali i odraslih – izjavila je Salopek Žiha

U Opću županijsku bolnicu Našice stigao je Opservacijski protokol za dijagnostiku autizma – ADOS-2, koji će osim dijagnostike ovog poremećaja u djece pomoći i kod odraslih. Gradonačelnik Krešimir Kašuba uručio je donaciju vrijednu 6200 eura zamjeniku ravnatelja OŽB-a Našice i saborskom zastupniku Hrvoju Šimiću.

Važnost donacije istaknula je psihologinja Darija Salopek Žiha i dodala da autizam zahtijeva multidisciplinarni pristup kako bi se pravilno dijagnosticirao te se osobi pružila adekvatna podrška.

– Donacijom opservacijskog protokola za dijagnostiku autizma ova je zajednica u užem i širem smislu dobila, zaista, puno toga za jednu posebnu populaciju djece, ali i odraslih, koja se izdvajaju u stupnju socijalne i jezične komunikacije – izjavila je Salopek Žiha, zaključivši kako se što ranijom dijagnostikom dolazi do boljih rezultata u samom liječenju.

Gradonačelnik Kašuba naglasio je da je inicijativa za ovu donaciju pristigla od predstavnika udruga i roditelja iz Našica.

– Uvidjeli smo da postoji velika potreba za ovakvim opservacijskim protokolom s pomoću kojeg se dijagnosticira autizam. Ovom donacijom želimo našim sugrađanima stvoriti uvjete što ranije dijagnostike pa zahvaljujem psihologinji Dariji Salopek Žiha koja je prihvatila dodatnu edukaciju te će dijagnostiku i provoditi. Grad Našice svake godine iz svog proračuna izdvaja financijska sredstva za bolnicu u iznosu od oko 27.000 eura – rekao je Kašuba. 

Riječ je o obiteljskim i malim hotelima koji su ispunili stroge kriterije poslovanja te su dobili srebrnu, zlatnu i platinastu oznaku Zelena transformacija Malim i obiteljskim hotelima certifikati eko zelenih hotela ŽUPANIJA se profilira u vinsku regiju prepoznatljivu po izvrsnosti, kaže župan Marušić Predstavljena vina Brodsko-posavske županije Go Grow: Fina slavonska graševina sve je prisutnija na svjetskoj vinskoj karti Unatoč povećanom broju zahtjeva uspjeli smo pronaći rješenje kako bismo djeci omogućili upis, prvenstveno onoj čija su oba roditelja zaposlena i imaju prebivalište u Vinkovcima Zaprimljena 244 nova zahtjeva za upis djece u gradske vrtiće Imamo slatke muke. Veći broj djece u vrtićima prekrasna je vijest