Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Gradsko vijeće Vinkovaca odlučilo:

Dodatnim sredstvima želimo smanjiti cijene vrtića

Zahvaljujući ovim subvencijama sigurna sam kako ima prostora i da plaće djelatnika u privatnim vrtićima uskoro budu usklađene s onima djelatnika gradskih vrtića i osnovnih škola – istaknula je Vinković
Foto: Grad Vinkovci

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća vinkovački gradski vijećnici usvojili su prijedlog Odluke o raspodjeli i korištenju sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića za pedagošku godinu 2023./2024. Uslijedilo je to nakon što je Vlada Republike Hrvatske na svojoj rujanskoj sjednici donijela Odluku o dodjeli sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića za pedagošku godinu 2023./2024. Tako je izrađen novi model osiguranja fiskalne održivosti vrtića kojim gradovi i općine postaju korisnici sredstava nužnih za rasterećenje proračuna.

Govoreći o ovoj odluci pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković napominje kako Vinkovci na ovaj način ostvaruju pravo na sredstva u ukupnom godišnjem iznosu višem od 820 tisuća eura.

– Ova sredstva planiramo usmjeriti upravo na privatne vrtiće, kako bismo na taj način pomogli roditeljima odnosno kako bismo utjecali na to da se ni u kojem slučaju ne dižu cijene usluge te da se po mogućnosti cijena koju plaćaju roditelji negdje i smanji. Sigurna sam kako smo s ovom subvencijom, koja će iznositi 55 eura po djetetu, uz našu gradsku subvenciju koja iznosi 87 eura za prvo dijete, uvelike pokrili vrtićke troškove koje plaćaju roditelji – rekla je Vinković.

Dodala je i da se, uz to što očekuju da ova pomoć Grada i Vlade utječe na cijenu usluge smještaja djece u privatnim vrtićima na području grada, u gradskoj upravi nadaju da će koristi od svega imati i djelatnici vrtića.

– Zahvaljujući ovim subvencijama sigurna sam da ima prostora i da plaće djelatnika u privatnim vrtićima uskoro budu usklađene s onima djelatnika gradskih vrtića i osnovnih škola – istaknula je Vinković.

Podsjetila je i kako je Grad do sada sufinancirao smještaj djece u privatnim vrtićima sa spomenutih 87 eura po djetetu odnosno sa 121 eurom za drugo i 139 eura za treće i svako sljedeće dijete u vrtiću. Osim toga, ovi se iznosi povećavaju kad je riječ o roditeljima koji su korisnici dječjeg doplatka odnosno Grad svoje uplate u tom slučaju povećava za 30 posto, na 113, 147 i 165 eura. 

KANDIDATUROM brojnih projekata nastavlja se graditi i obogaćivati mreža zavičajnih interpretacijskih centara Najbrojniji su bili domaći gosti, u 2023. bilo ih je 51.553, odnosno 54 posto Odlični turistički rezultati, čak 8,4 posto više dolazaka gostiju U tijeku je javni poziv za potpuno novu mjeru davanja u najam stanova na području povijesne jezgre U naselju Solitudo planira se nova stanogradnja s pedesetak stanova Šest gradskih stanova u povijesnoj jezgri grada obiteljima s više djece Filmovi će se gledati na velikom LED ekranu, a zvuk će se prenositi putem FM frekvencije i radioprijemnika Besplatno kino 17. veljače u Zaprešiću Valentinovsko drive-in kino na većem ekranu i prostoru te s tri projekcije