Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
dubrovnik

Dubrovački zimski festival – 20 koncerata i doček uz Čolu

dubrovački zimski festival
1/5
Foto: DUBROVNIK
Započeo je 10. jubilarni Dubrovački zimski festival s najbogatijim programom do sada koji će trajati do Tri kralja. Legendarni Zadravko Čolić uvest će Dubrovčane i njihove goste na Stradunu u Novu 2024. godinu

Uključivanjem dekorativne blagdanske rasvjete i koncertom Prljavog kazališta u subotu je otvoren 10. Dubrovački zimski festival (DZF). Ovo jubilarno izdanje donosi najraskošniji program do sada, a traje sve do Sveta tri kralja, kada će se prvi put održati i završni koncert DZF-a.

Zimsko ruho

Bogat glazbeni, zabavni i gastronomski program ponudit će svim građanima i gostima Dubrovnika pregršt čarobnih događanja, s posebnim naglaskom na Dječji zimski festival. Vrhunac cjelokupnog programa koji traje do 6. siječnja 2024. bit će spektakularan doček Nove godine u društvu jedne od najvećih živućih glazbenih legendi ovih prostora. U najluđoj noći zapjevat će Zdravko Čolić.

Tijekom prosinca i siječnja na Stradunu će nastupiti i mnogobrojne druge glazbene zvijezde: Gibonni, Tomislav Bralić s klapom Intrade, klapa Šufit, Đelo & Gelo band, tribute bend Queen Sensation, sastavi Detour i Nipplepeople, 4 tenora te Jelena Rozga. Dubrovački simfonijski orkestar održat će Božićni koncert i Novogodišnji koncert 1. siječnja u podne ispred crkve sv. Vlaha, a koncerti klasične glazbe u Kneževu dvoru te u ljetnikovcu Kaboga zaokružit će program i zadovoljiti svačiji glazbeni ukus.

Foto: DUBROVNIK

 

Dočekujući najljepše doba u godini, grad je zasjao u zimskom ruhu, okićen s više od tisuću i dvjesto rasvjetnih dekorativnih elemenata i tisuću metara dekorativne lovorike koja krasi gradska pročelja. Osvijetljeno je više od 50 stabala na zelenim površinama, a više od trideset velikih i malih božićnih drvaca donijet će toplinu blagdana u svako gradsko naselje.

Program će se održavati na brojnim atraktivnim lokacijama diljem Dubrovnika, a kao i dosad, uređena je Stanica Sjeverni pol u Luži, a također i prigodni program Baš Baština u Lazaretima, osmišljena je Šarena zima u Uvali s popularnim vlakićem i klizalištem, a ove godine će klizalište biti postavljeno i u najvećem gradskom naselju Mokošica. Dječji zimski festival otvara druženje s Djedom Mrazom iz Laponije, a programi se nastavljaju kroz susret s moto-mrazovima na Stradunu, mnogobrojnim predstavama od kojih se ističe čarobni Orašar u produkciji Kazališta Marina Držića, pa sve do dočeka dječje Nove godine na Stradunu uz nastup Ante Gelo banda.

U program jubilarnog DZF-a uključuje se i Advent na Vojnoviću s koncertnim programom – od Vojka V do Jole i mnogih drugih izvođača. Uz tradicionalni program na adventskim kućicama, ugostitelji su udruženim snagama pripremili i dodatne glazbene programe na Bunićevoj poljani te na Placi. U prostoru TUP-a u Gružu osmišljen je poseban program za tinejdžere pod nazivom Tip top TUP – Zimski praznici.

Linđo na Badnjak

Uz nastupe FA Linđo u subotnja jutra te kolende za Badnji dan i Staru godinu, tradicionalne pjesme pjevat će i najmlađi polaznici radionica, a Cabrio-bus će s glazbenicima obilaziti Grad i širiti dobru atmosferu na svakom koraku. Organizirana je i serija besplatnih tematskih vođenja o dubrovačkoj kolendi, koja se nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara RH. Dubrovčani i njihovi gosti će također uživati u dvodnevnom gostovanju HNK Split s predstavom Tiha noć prema tekstu Miljenka Smoje i Ivice Ivaniševića u režiji Gorana Golovka.

Gastronomsku ponudu obogatit će nezaobilazni Torta party uz nastup Mije Dimšić, kao i Dani bakalara u organizaciji TZ Dubrovnika, kroz suradnju s dubrovačkim ugostiteljima koji će u ponudi imati ovu tradicionalnu blagdansku deliciju. Posjetitelji Zimskog festivala uživat će i u posebno osmišljenim i dekoriranim "Postama od lentravanja", zahvaljujući kojima će ostati uspomene kroz raznovrsne fotografije posebnih ugođaja zimskog Dubrovnika.

Kako bi dolazak na programe Dubrovačkog zimskog festivala omogućila za što više ljudi, gradska uprava osigurala je svim građanima i gostima besplatan prijevoz autobusima Libertasa na gradskim linijama u popodnevnim i noćnim satima. Također, cijena DU Passa, zajedničke ulaznice u najvažnije dubrovačke atrakcije, smanjena je s 35 na svega 15 eura, a prati je i cijena ulaznice za gradske zidine.

DZF projekt je Grada Dubrovnika, javnih ustanova u kulturi, Turističke zajednice Dubrovnika i javnih poduzeća.

GRADONAČELNIK Mato Franković predstavio je najveći do sada proračun Grada Dubrovnika u kojem su se prvi put našli i projekti na prijedlog građana kroz participativno budžetiranje DUBROVNIK Više od 1000 građana sudjelovalo u kreiranju rekordnog proračuna NAJVAŽNIJA turistička nagrada u Hrvatskoj otišla je u Dubrovnik potvrdivši izvrsnost i atraktivnost, ali i napore u postizanju održivog turizma Dani hrvatskog turizma Dubrovnik je turistička destinacija godine – šampion turizma Sunčan dan u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika Obnova stolarije Dubrovčanima bespovratna sredstva