Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Iznos naknade za bebe povećava se za 200 eura

Grad diže naknadu za novorođene bebe i stipendije

Gradonačelnik u rodilištu Opće bolnice u Koprivnici
Foto: Grad Koprivnica Gradonačelnik u rodilištu Opće bolnice u Koprivnici

Gradska uprava u Koprivnici priprema dvije nove odluke koje će sigurno razveseliti buduće roditelje i brojne studente s područja toga grada. Odlukama će se, naime, znatno povećati iznos potpore za novorođene bebe te visina svih stipendija za koprivničke studente. Prema prijedlogu odluka o kojima će u travnju raspravljati Gradsko vijeće Koprivnice, mijenja se pravilnik o ostvarivanju prava na pomoć Grada Koprivnice za opremu novorođenog djeteta, i to tako da se iznos naknade povisuje s 300 eura na 500 eura. Odnosno za 200 eura ili za 67 posto. U Gradskoj upravi tumače kako je novac za to osiguran u ovogodišnjem proračunu, a odluka će stupiti na snagu vrlo brzo nakon što se potvrdi na Gradskom vijeću, odnosno osam dana od objave u službenom glasniku Grada Koprivnice, što znači kako će roditelji beba rođenih u travnju dobiti višu potporu.

Osim toga, mijenja se i pravilnik o stipendiranju studenata, a stupit će na snagu od 1. listopada ove godine. Dakle vrijedit će od iduće akademske godine. Jasno, prije toga mora proći službenu proceduru i formalnu odluku Gradskog vijeća u travnju.

Prema tom prijedlogu, za redovne studente s područja Koprivnice koji studiraju u RH iznos mjesečne stipendije diže se s 80 na 100 eura, odnosno za 25 posto. Za studente deficitarnih zanimanja stipendija se diže sa 120 na 150 eura (25 posto). Za redovne studente u inozemstvu stipendija se povećava sa 160 na 180 eura. Za osobe s više od 50 posto invaliditeta stipendija u RH bit će 140 umjesto 120 eura, a za one koji studiraju u inozemstvu povećava se s 240 na 260 eura.

Ove akademske godine Koprivnica stipendira ukupno 336 studenata, od koji je 20 deficitarnih ugovora. Na Sveučilištu Sjever pak uručene su stipendije za 11 studenata prvih godina prijediplomskih studija. Odlukom Gradskog vijeća dobili su jednokratne stipendije u iznosu od 968 eura. Inače, Zagreb, Varaždin i Koprivnica u hrvatskom su vrhu po ukupnom iznosu koji se iz proračuna ove godine izdvaja za učenike i studente. 

storyeditor/2024-03-18/vijece2.jpg Objekt koji će se moći proširivati Koprivnica konačno dobiva studentski dom s više od 100 kreveta storyeditor/2024-03-18/VJ_foto__3_.jpg Uskoro natječaj Gradi se rotor u Starogradskoj ulici u Koprivnici zbog čestih nesreća Podjela uskrsnica u Koprivnici Svakome 50 eura Počela podjela uskrsnica umirovljenicima