Izbornik
Naslovnica Gradovi
Smještaj preostalih pasa sa Žarkovice u privremeni azil na Grabovici

Grad Dubrovnik korak do registriranog azila za životinje

JAVNA USTANOVA će nadležnom ministarstvu uputiti zahtjev za rješenje o udovoljavanju propisanim uvjetima, čime će se steći uvjeti za smještaj preostalih pasa sa Žarkovice u privremeni azil na Grabovici
1/3
Foto: DUBROVNIK
Projekt Adopt Žarkovica – brojne životinje su izliječene i zbrinute, otvara se prvo registrirano sklonište kojim će upravljati novoosnovana Javna ustanova čija je privremena ravnateljica dugogodišnja volonterka Ana Ivelja

Grad Dubrovnik započeo je prije godinu dana projekt Adopt Žarkovica s ciljem rješavanja gorućeg dugogodišnjeg problema nezbrinutih pasa i drugih životinja. Uz veliki angažman voditeljice projekta Ane Ivelje te pomoć udruge Pobjede, skloništa Prijatelji iz Čakovca, udruge Prijatelji životinja kao i podrške međunarodne organizacija Network for Animals, taj se projekt privodi kraju. Naime, u neregistriranom azilu nadomak kontaktnoj zoni povijesne jezgre u neadekvatnim uvjetima živjelo je više od 260 životinja, od kojih su brojne bile bolesne i ozlijeđene.

Udomljeno 160 pasa
Sve su životinje popisane i čipirane te im je pružena potrebna zdravstvena skrb. Udomljeno je 160 pasa, a ostali su zbrinuti u registriranim skloništima i privremenim domovima. Na Žarkovici se trenutačno nalazi 35 pasa koji traže dom, a do tog konačnog cilja bit će smješteni u privremeni azil na Grabovici koji je u postupku gradnje i bit će završen u prvoj polovini kolovoza.

Na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća usvojena je odluka o osnivanju Javne ustanove koja će upravljati novim skloništem te je imenovana privremena ravnateljica Ana Ivelja, dugogodišnja volonterka i voditeljica projekta Adopt Žarkovica.

Sukladno pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje nabavit će se potrebna oprema za rad privremenog skloništa, specijalizirano vozilo za prijevoz životinja, provesti natječaji za zaposlenje potrebnog broja osoba, a za što je Grad Dubrovnik rebalansom proračuna osigurao sredstva za ovu godinu u iznosu od 295 tisuća eura.

Nakon što se provedu potrebne procedure ustanova će nadležnom ministarstvu uputiti zahtjev za rješenje o udovoljavanju propisanim uvjetima čijim ishođenjem će se steći uvjeti za smještaj preostalih pasa sa Žarkovice u privremeni azil na Grabovici.

Administracija ustanove bit će smještena u sklopu privremenog skloništa na Grabovici, a za početno funkcioniranje skloništa, kako bi se životinjama osigurala adekvatna skrb, predviđa se zaposlenje četiri osobe. Sukladno zakonu, ustanova će moći angažirati volontere, primati donacije te kao jedino registrirano sklonište u županiji sklapati ugovore s drugim općinama i gradovima za zbrinjavanje napuštenih životinja. Također, ustanova će provoditi edukacije jer je primarno osvijestiti ljude o brizi za životinje, potrebi kastracije i sterilizacije pasa i mačaka kako bi bio što manji broj napuštenih životinja.

Paralelno sa zbrinjavanjem, liječenjem i udomljavanjem životinja, postupno se započelo s čišćenjem područja na Žarkovici i to prvenstveno kako bi se spriječila daljnja zdravstvena ugroza. Sa sanacijom gornjeg dijela Žarkovice započelo se u prosincu 2022. nakon što su svi psi maknuti iz tog dijela. Sanaciji okoliša prethodila je intenzivna deratizacija koja je bila preduvjet daljnjem čišćenju područja.

Čistoća Dubrovnik s područja je odvezla ukupno deset kamiona glomaznog otpada, odnosno dvadesetak starih kioska, kontejnera, kampera i vozila u raspadajućem stanju. Zbog specifičnosti terena i količine otpada proces je bio dugotrajan. Primjerice, uklanjanje starog vojnog autobusa trajalo je desetak dana jer je bilo potrebno ispiliti ga na manje komade prije odvoza.

Prostor će ozeleniti
Nakon što je uklonjeno sve glomazno, Čistoća je krenula s uklanjanjem ostalog otpada, uglavnom drvene građe. S obzirom na infestaciju krpeljima i buhama, građa se nije odvozila s lokacije, nego spaljivala u prisutnosti vatrogasne postrojbe. Velika većina ograda također je uklonjena, ostale su ograde na izrazito nepristupačnim mjestima, zaraslim u gustu makiju, čije će se uklanjanje organizirati kada se bude radila potpuna sanacija, nakon što svi psi budu prebačeni sa Žarkovice. Nakon premještanja preostalih životinja sa Žarkovice u privremeno sklonište na Grabovici, Grad Dubrovnik ozelenit će prostor sa 6000 novih sadnica.

Svi koji žele pomoći psima sa Žarkovice privremenim smještajem ili udomljavanjem te širenjem njihovih fotografija i priča mogu posjetiti web-stranicu www.adopt-zarkovica.eu, Facebook stranicu Adopt Zarkovica Dogs i Instagram AdoptZarkovica.

Brevis ZLATNA MEDALJA OTIŠLA U OSIJEK 'Pri kraju građevinski radovi i opremanje koncertne dvorane u Kulturnom centru' I. gimnazija GRADNJA GIMNAZIJE Anušić: Na obrazovanju temeljimo i planove za budućnost naše županije Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak na Željezničkom kolodvoru u Sisku dočekao je prvi novi elektromotorni vlak za regionalni prijevoz sisačko-moslavačka županija Novi elektromotorni vlakovi na relaciji Zagreb – Sisak – Novska