Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
OBNOVA

Gradski muzej ima vrijedan i bogat fundus, ali nema ga gdje pokazati

OBNOVA uključuje cjelovitu energetsku obnovu zgrade
Foto: Čazma
Grad Čazma kompletirao prijavu za energetsku obnovu zgrade muzeja vrijednu 1,7 milijuna eura

Usvajanjem izmjena i dopuna urbanističkog plana Grada Čazme na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća stvoreni su svi preduvjeti za konstrukcijsku, odnosno energetsku obnovu zgrade Gradskog muzeja vrijednu 1,7 milijuna eura.

– Time bismo tu zgradu konačno stavili u funkciju jer fundus kojim raspolažemo u Centru za kulturu vrlo je reprezentativan i vrlo bogat. Tu imamo nalaza iz rimskog doba i iz ranog srednjeg vijeka, ali nemamo ih gdje pokazati. Ovime naš grad dobiva muzej na jedan profesionalan način, a gradi ga naš Centar za kulturu, ali i Ministarstvo kulture. Ovom zgradom uspjet ćemo riješiti dugogodišnji problem jer trenutačno imamo muzej bez muzeja – istaknuo je gradonačelnik Dinko Pirak pohvalivši sve koji su radili na prijavi projekta.

Podsjetio je kako su samo Čazma i Bjelovar na području Županije jedini povukli novac nakon potresa za obnovu oštećenih zgrada, a na području Čazme, uz zgradu muzeja, sredstva su dobivena i za crkve u Čazmi i Bojani. Nastavak obnove muzeja prijavljen je na novi poziv Ministarstva kulture i radi se o značajnom novcu.

Do sada je za obnovu zgrade muzeja iz Fonda solidarnosti nakon potresa realizirano ukupno 345 tisuća eura i to je bio jedan od preduvjeta za prijavu na ovaj natječaj. Riječ je o cjelovitoj energetskoj obnovi zgrade muzeja ukupne vrijednosti 1,726.345 eura. Projekt obuhvaća većinom energetsku obnovu, zamjenu stolarije, postavljanje dizalica topline, uključena je i pametna rasvjeta, ugradnja lifta za prilagodbu pristupačnosti osobama s invaliditetom i unutarnja obnova, kao i dogradnja u skladu sa zahtjevima i standardima konzervatora i Ministarstva kulture.

U SKLOPU ZGRADE u kojoj će biti učenički dom bit će i radionice za praktičnu nastavu što će u konačnici znatno unaprijediti kompetencije učenika, istaknula je ravnateljica srednje škole Vrijednost projekta iznosi nešto više od 70.000 eura Potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije učeničkog doma Plan rekonstrukcije državne ceste D26 od križanja s državnom cestom D43 (U. M. Novačića) do križanja s Ul. M. Gupca u duljini od 1700 m INVESTICIJE Čazma korak bliže uvođenju širokopojasnog interneta M. i B. Ravenščak su čazmanski reli završili na sjajnom četvrtom mjestu 4. Delta Winter Rally Show Slovenci najbrži od 40 prijavljenih posada na reliju