Izbornik
Naslovnica Gradovi
Sastanak u svjetlu brojnih lokalnih projekata

Jedini smo grad sa sveučilištem, a da nemamo učenički i studentski dom

Gradonačelnik Mišel Jakšić, dožupan Ratko Ljubić i župan Darko Koren s premijerom Andrejom Plenkovićem prošli tjedan
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Svugdje je to gradila država, samo se valjda kod nas očekuje da Grad Koprivnica to gradi samostalno, rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić

Premijer Andrej Plenković sa suradnicima boravio je prošli tjedan u Koprivnici, u koju je stigao u društvu ministara Olega Butkovića, Davora Filipovića, Marije Vučković i Nikoline Brnjac.

Predsjednik Vlade RH održao je sastanak s čelnicima Grada i Županije, a kasnije je sudjelovao na Večernjakovoj konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo", održanoj u zgradi Podravke koja je bila domaćin.

Gradnja brze ceste
Premijerov sastanak u zgradi Županije, na kojem su bili i župan Darko Koren te gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić sa suradnicima, bio je važan u svjetlu brojnih lokalnih projekata u koje je uključena i Vlada. Ili bi barem trebala biti uključena.

Župan Darko Koren otkrio je kako su na sastanku naglasili da se na području županije odvijaju velike nacionalno važne investicije teške više od 700 milijuna eura. Riječ je, prije svega, o izgradnji drugog kolosijeka pruge na relaciji Križevci – Koprivnica – mađarska granica, a projekt je težak oko 60 posto tog iznosa. Koren kaže kako su govorili i o aglomeracijama koje se odvijaju po cijeloj Hrvatskoj te su Plenkovića upoznali s činjenicom da je konačno počela gradnja brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog.

O sastanku s premijerom i njegovim suradnicima koji je bio zatvoren za javnost govorio je i gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić. Ističe kako je od šefa Vlade dobio i neke konkretne odgovore na postavljena pitanja.

– Radovi na brzoj cesti prema Kloštru Vojakovačkom su pokrenuti, a premijer Andrej Plenković rekao je da je cilj da cesta do kraja ovog desetljeća, dakle do 2030. godine, dođe skroz do Koprivnice. Za to možemo dati plus i premijeru i resornom ministru Olegu Butkoviću, no znamo da ta trakavica u Koprivnici traje 40 godina. Tolika desetljeća nam se to obećava da sad definitivno ne možemo padati u neku euforiju zbog premijerova obećanja. Važna tema bila je i status učeničkog i studentskog doma u Koprivnici. Ukazali smo na situaciju da smo jedini grad u Hrvatskoj koji je središte javnog sveučilišta, a nema ni učenički ni studentski dom. Svugdje je to gradila država, samo se valjda kod nas očekuje da Grad Koprivnica to gradi samostalno, otkrio je proteklog tjedna gradonačelnik Mišel Jakšić.

Što su premijer i njegovi ministri odgovorili na Jakšićevu opasku da država ne pomaže u gradnji učeničkog i studentskog doma, nije poznato. Ostaje tek činjenica da su Županija i Grad krenuli u razradu projekta prema kojem bi učenički dom bio u zgradi bivšeg HŽ-ova konačišta kod željezničkog kolodvora.

Upitna stabilnost zgrade
No kako su statičari upozorili da se zgrada ne može dograđivati jer je konstrukcijski upitne stabilnosti, morala bi se u cijelosti srušiti. Županijske vlasti, unatoč tome, ne odustaju od ideje da se učenički dom izgradi baš tamo, premda bi možda bilo jednostavnije i bezbolnije da se, primjerice, gradi na goloj livadi u neposrednoj blizini – na prostoru između uglovnice kod Podravke i Kolodvorske ulice. Zemljište je u gradskom i Podravkinu vlasništvu.

Bogatstvo Brodsko-posavske županije iskusili su i hrvatski travel influenceri Domagoj Sever, Branko Krčmar iz Putoholičara te Hrvoje Jurić Nastavak promocije selektivnih oblika turizma Gdje usput postaje cilj: influenceri otkrili Brodsko-posavsku županiju biciklom Edukativno-prezentacijski centar NATURA SMŽ nalazi se na području grada Petrinje i otvoren je proljetos, a u sklopu projekta izgrađen je posjetiteljski centar Jedina županija koja je odnijela pobjedu u dvije kategorije Sisačko-moslavačkoj županiji dvije nagrade za najbolji EU projekt u Hrvatskoj Zagrebačka županija je osigurala nešto više od 271 tisuće eura za nove i "stare" stipendiste koji su zadovoljili uvjete Mjesečno gotovo 80 eura za učenike i 160 eura za studente Još 75 stipendija – 45 za učenike i 30 za studente