Izbornik
Naslovnica Gradovi
Obilježen Dan koprivničkih branitelja

"JNA smo ispratili cvijećem, a znamo kako su nam vratili"

Nakon blagoslova, uslijedio je svečani mimohod pripadnika ratnih postrojbi Hrvatske vojske, policije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata
Foto: Grad Koprivnica

U Koprivnici je prošli tjedan svečano obilježena 32. obljetnica preuzimanja vojarne te Dan koprivničkih branitelja.

U prostoru bivše vojarne "Ban Krsto Frankopan" kod spomenika "Križ života" izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće. Prigodnim riječima prisutnima se obratio predsjednik Kriznog štaba bivše Općine Koprivnica Nikola Gregur, a blagoslov je izrekao policijski kapelan, vlč. Ozren Bizek.

Nakon blagoslova, uslijedio je svečani mimohod pripadnika ratnih postrojbi Hrvatske vojske, policije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata od bivše vojarne do Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na Florijanskom trgu.

- Posebno mi je upečatljivo tada bilo na ulici gdje su sugrađani s cvijećem u rukama pozdravljali vojsku koja je odlazila iz našeg grada, sretni što su se riješili straha. Nažalost znamo kakav odzdrav su dobivali natrag, ali to nam nije smetalo da taj dan lijepo proslavim, rekao je Nikola Gregur, predsjednik općinskoga Kriznog štaba.

Program je završen svečanom akademijom u Domu mladih koju je otvorio predsjednik koprivničkog Gradskog vijeća Ivan Pal, a zatim su pročitana imena smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić izrazio je zadovoljstvo dostojanstvenim obilježavanjem preuzimanja vojarne i Dana koprivničkih branitelja.

- Dragi branitelji, hvala vam na svemu što ste učinili za našu Koprivnicu, Županiju i Hrvatsku. Zbog vas smo danas ovdje, a upravo ste vi dali neizmjeran doprinos stvaranju hrvatske države koju danas moramo čuvati od raznih negativnih utjecaja i opasnosti, koje možda nisu toliko velike kao one iz Domovinskog rata, no tu su i moramo o njima voditi računa, rekao je Jakšić.

Čestitke povodom važne obljetnice i Dana koprivničkih branitelja uputio je i župan Darko Koren.

- Način na koji je izvedeno preuzimanje vojarne može služiti kao primjer mudrosti i odgovornosti, a svima koji su u tome sudjelovali duboko zahvaljujem, zaključio je župan.

"Dječji festival" održava se i u drugim gradovima Hrvatske. Tradicionalna je to godišnja akcija Saveza društava "Naša djeca" Hrvatske i osnovnih društava te aktivnost posve posvećena djeci Ljubav djeci prije svega Ovogodišnji Dječji tjedan posvećen je Europskoj godini vještina učenici Pomoć u nabavi pribora Vinkovci u vrhu po pomoći roditeljima školaraca Podravska magistrala između Starigrada i Štaglinca Pokraj Podravske magistrale Nova pješačko-biciklistička staza dužine 1800 metara