Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Zaprešić

Kako su tri mame osnovale udrugu za pomoć djeci s autizmom

udruga za autizam
1/3
Foto: Zaprešić
Udruga Rubikon je na svečanoj sjednici Županijske skupštine na prijedlog gradonačelnika Zaprešića Željka Turka dobila Povelju Zagrebačke županije

Udrugu smo osnovali iz potrebe da naša djeca u prvi razred osnovne škole ne idu u Zagreb, nego u svoju sredinu. Obratili smo se Gradu i gradonačelniku te dobili savjet kako bi bilo dobro da osnujemo udrugu. I tako smo nas tri mame 2013. osnovale Rubikon. Najesen je prvo troje djece s defektologom i asistentom krenulo u prvi razred u OŠ A. Augustinčića kao skupina u posebnom prostoru i prema posebnom programu. To je bio prvi takav razred osnovan u Hrvatskoj. Da nismo uspjeli, djeca bi morala u Centar za autizam u Dubravi, gdje tada ionako nije bilo slobodnih mjesta – kaže nam Ruža Franjičević, predsjednica udruge Rubikon iz Zaprešića.

Podizanje kvalitete života

Udruga je na svečanoj sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije na prijedlog gradonačelnika Zaprešića Željka Turka dobila Povelju Zagrebačke županije za deset godina iznimnog rada s djecom s poremećajem iz spektra autizma. Rubikon Zaprešić djeluje na području Zagrebačke županije, a svrha mu je okupljanje djece i odraslih osoba s autizmom, njihovih roditelja, kao i ostalih osoba i djece sa srodnim poremećajima i drugim razvojnim teškoćama. Cilj je podizanje kvalitete života takve djece i odraslih osoba te njihovih obitelji. Inicijator su otvaranja prvog posebnog razrednog odjeljenja za djecu s autizmom i poremećajima iz spektra autizma u Osnovnoj školi Antuna Augustinčića, a taj su primjer nakon njih slijedili brojni gradovi.

Nakon toga otvoreno je i drugo odjeljenje koje je danas odjeljenje za odgoj i obrazovanje s poremećajem iz spektra autizma do 21. godine života. Kako nam je ispričala predsjednica, okupljati su se počeli u župi Marije Kraljice apostola, gdje im je, kako kaže, svećenik dao prostor, pa su uz pomoć Grada i donacija opremili senzornu sobu.

Važan je kontinuitet

– Djeca i roditelji su jako zadovoljni radom terapeuta. Djeca ne moraju putovati dalje na terapije, a vožnja i buka pričinjavaju im velik stres. Ovako dijete dođe smireno na terapiju, sretno i zadovoljno. Na početku smo imali desetero djece, a sad ih je 63 s autizmom u Zaprešiću i okolici. Svećenik nam je osigurao i dodatni prostor. Koristimo sve slobodne prostorije. Sad smo primili i trećeg terapeuta jer se za to pokazala potreba zbog puno djece. Kad je dvoje djece završilo osnovnu školu, pokazala se potreba da idu u srednju školu. Tražili smo način kako izbjeći da putovanje u Zagreb, u Centar za autizam, pa je naša tajnica pronašla u zakonu da djeca koja nisu sposobna za srednju školu imaju pravo ići u osnovni školu do 21. godine. Uspjeli smo i to riješiti uz pomoć gradonačelnika. Taj razred u OŠ Ljudevita Gaja postoji dvije godine, još će u njega ići dvije godine, a onda dolazi Dnevni boravak za odrasle osobe. Važno je imati kontinuitet, da djeca stalno polaze nastavu, jer ako ostanu doma, puno toga će zaboraviti. Imamo u udruzi i podršku za roditelje, okupljamo se jednom u dva tjedna, izmjenjujemo iskustva i učimo jedni od drugih. Udruga nam jako puno svima znači i hvala Gradu – kaže R. Franjičević, koju je prije dvije godine Grad nagradio za doprinos djeci s autizmom, a sad je i udruga dobila Povelju Zagrebačke županije.

ZAPREŠIĆ Odlučeno je: Zaprešić dobiva vlastitu osnovnu glazbenu školu Ove godine pripremili smo i Kino kod bana, u kojem će se dva dana moći uživati u kinoprojekcijama pod zvjezdanim nebom "Ljeto kod bana" od 21. do 30. srpnja Koncerti, filmovi, stand-up nastupi, kokteli i kviz, a za najmlađe mini olimpijada Cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja zapošljavanjem, a ujedno i potaknuti socijalnu uključenost krajnjih korisnika Ovaj program vrijedna je nadogradnja programa pomoći u kući Pružaju pomoć za šezdesetak osoba starijih od 65 godina