Izbornik
Naslovnica Gradovi
Vinkovci prvi put u svojoj povijesti dobili zatvorenu tržnicu

Nova, zatvorena tržnica – tu su lokalni OPG-ovci, a stiže i ribarnica

Vinkovačka tržnica građanima nudi domaće proizvode od 50-tak OPG-ova s područja grada i okolice od kojih je dvadesetak njih prešlo u zatvoreni dio tržnice
1/8
Foto: Branimir Bradarić
Zatvoreni dio Gradske tržnice prostire se na gotovo 800 četvornih metara prodajnog dijela s pratećim sadržajima, uključujući veliku hladnjaču u podrumskim prostorijama, dok se na katu nalaze prostorije gradske tvrtke GTG

Proteklog vikenda Vinkovci su i službeno prvi put u svojoj povijesti dobili zatvorenu tržnicu koja je počela s radom u obnovljenom i adaptiranom objektu bivše "Opskrbe", neposredno pokraj otvorenog dijela vinkovačke Gradske tržnice. Prema riječima gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića, riječ je o jednom od kapitalnih projekata grada u čiju je realizaciju uloženo nešto više od milijun eura. Treba znati i kako su trošak podijelili Grad Vinkovci i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Značajan projekt
– Vinkovci nikada nisu imali ovakav objekt i ovo je za nas nešto novo. Svi su iznimno zadovoljni, ali nadamo se da ćemo još rasti jer imamo prostora za to. Pozivam i druge proizvođače da se odazovu jer uistinu je ovo jedna lijepa priča – rekao je Bosančić.

Najavio je kako sljedeći tjedan stiže i ribarnica te da će prostor tijekom zime biti grijan, što će omogućiti ugodniji rad prodavača, ali i dolazak većeg broja građana. Zatvoreni dio Gradske tržnice prostire se na gotovo 800 četvornih metara prodajnog dijela s pratećim sadržajima, uključujući veliku hladnjaču u podrumskim prostorijama, dok se na katu nalaze prostorije gradske tvrtke GTG koja se, među ostalim, brine i o gradskoj tržnici. Inače, vinkovačka tržnica građanima nudi domaće proizvode 50-ak OPG-ova s područja grada i okolice od kojih je dvadesetak njih prešlo u zatvoreni dio tržnice. I u ovom novom dijelu tržnice tržni dani bit će srijedom i subotom s tim da postoji tendencija za svakodnevnim radom.

– Sve će ovisi o tome koliko će biti kupaca i kakva će ponuda biti proizvođača. Bez kupaca ova ideja neće moći zaživjeti, a naši OPG-ovci su svakako tu, vrijedni i spremni raditi – kazao je Bosančić.

I u realizaciji ovoga projekta važnu ulogu imala je Vinkovačka razvoja agencija VIA čija ravnateljica Danijela Slipčević kaže kako je ovo bio jedan od rijetkih projekata u čijoj realizaciji nije bilo velikih problema.

– Nama je drago kada dođemo u ovu fazu da smo nešto stavili u funkciju i otvorili objekt. U skoroj budućnosti namjeravamo završiti cijelu priču s nadstrešnicom na otvorenoj tržnici pa će cijeli kompleks dobiti lijep i funkcionalan izgled, a naši proizvođači ugodno mjesto za raditi – rekla je Slipčević.

Uređenje vanjskog dijela
Najavila je i kako je uređenje vanjskog dijela tržnice na redu sljedeće godine kao i da je u tijeku izrada projektno tehničke dokumentacije. Elvis Kovačević, direktor GTG-a, gradske tvrtke koja skrbi i o tržnici, rekao je kako je u najavi dolaska u zatvoreni dio tržnice još desetak OPG-ova.

– Zadovoljan sam odazivom, ali i dalje pozivam sve da dođu i podrže ovu ideju jer smo tako korak bliže svakodnevnom radu. Iako nisu svi proizvođači u mogućnosti dolaziti svaki dan jer rade u poljima, velik je broj onih koji su iskazali želju za time. Slobodnih mjesta u ovom trenutku nema, ali dovoljan je broj štandova i dodatnog prostora pa su svi dobrodošli – rekao je Kovačević.

Podsjeća i kako su cijene klupa subvencionirane pa one u prvoj godini koštaju 1 euro mjesečno, u drugoj će proizvođači platiti 15 posto ukupnog iznosa, u trećoj 25, četvrtoj 50 posto, a tek u petoj godini plaća se puni iznos.

Projekt financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU kroz Program prekogranične suradnje Hrvatska - BiH Kulturna ruta Franciscana Promotivna tura za bicikliste iz BiH u Slanom DVODNEVNA FEŠTA Na poziv Samoborske narodne garde, koja ove godine obilježava 10. obljetnicu djelovanja (na slici), u mimohodu će sudjelovati oko 20 povijesnih postrojbi, a posjetitelje će oduševiti i kotlovina Hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. poveljom proglasio Samobor slobodnim kraljevskim gradom Samobor slavi 781. rođendan uz kotlovinu i Tonyja Cetinskog Na otvorenju se okupio velik broj građana zaprešić "Bicikliraj i muziciraj" – jedinstven spoj rekreacije i glazbe