Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
VINKOVCI

Novi vrtić još je jedan projekt koji ostaje u nasljeđe Vinkovčanima

Vrtić Vinkovci
1/3
Foto: Grad Vinkovci
Vinkovačke gradske vlasti najavljuju gradnju dječjeg vrtića Mali princ, ali i obnovu preostalih vrtića i osnovnih škola koje će donijeti dodatnu kvalitetu obrazovanja za najmlađe

Poslije više od 40 godina Vinkovci će uskoro dobiti prvi novi dječji vrtić. Rečeno je to na svečanosti potpisivanja ugovora između gradonačelnika Ivana Bosančića i predstavnika izvođača.

Dodatnih 176 mjesta

– Vinkovci će s ovim novim objektom dobiti dodatnih 176 vrtićkih mjesta. Od toga 140 mjesta namijenjeno je za vrtićku djecu, a 36 za djecu u jaslicama. Ovo je još jedan u nizu generacijskih projekata koji ostaje u nasljeđe Vinkovčanima, roditeljima i djeci koja će uskoro na raspolaganju imati novo prekrasno mjesto za učenje, igru i odrastanje u najboljim uvjetima. Mali princ će biti moderan objekt, sagrađen i opremljen po najvišim standardima. Za Vinkovce je važno i što su posao izvođenja radova i nadzora dobile vinkovačke tvrtke – rekao je Bosančić.

Najavio je i kako uz gradnju novog vrtićkog objekta gradske vlasti uskoro kreću i s dogradnjom dvaju postojećih objekata u kojima će biti osigurana dodatna 92 mjesta za vrtićku djecu. Isto tako najavio je i kako će sve vinkovačke predškolske i školske ustanove uskoro biti nove ili obnovljene i proširene što će dodatno podići kvalitetu obrazovanja u Vinkovcima.

– Ulaganje u djecu i mlade najisplativije je ulaganje i ono se uvijek višestruko vraća. Obnovom i gradnjom novih objekata podignut ćemo kvalitetu njihova obrazovanja što će u budućnosti sigurno donijeti i neke nove kvalitetne i mlade gospodarstvenike, znanstvenike, sportaše i slično, a koji će voditi grad – kazao je Bosančić.

Objekt Mali princ površine je 1831 m2, predviđen je za smještaj 176 mališana. Imat će kuhinju i sedam dnevnih boravaka za vrtićku djecu te tri dnevna boravka za jasličku djecu. Istaknuto je kako se prilikom projektiranja posebno vodilo računa o najvažnijim aktualnim standardima u građenju. Inače, projekt "Izgradnja i opremanje područnog dječjeg vrtića "Mali princ" s kuhinjom u gradu Vinkovci" ukupne je vrijednosti preko 2,995.000 eura od čega su bespovratna sredstva 1,815.648,02 eura. Projekt je financiran putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Više od 40 godina

Danijela Slipčević, direktorica Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca, objasnila je kako će zgrada biti nZEB građena odnosno bit će zgrada nulte emisije CO2. Koristit će se visokokvalitetna toplinska izolacija, obnovljivi izvori energije i najučinkovitiji sustavi grijanja. Najavila je kako očekuju da će Mali princ svoja vrata korisnicima otvoriti za godinu dana. Vinkovački odgojitelji, a posebno oni stariji, kažu kako će ovo biti prvi novi dječji vrtić na području Vinkovaca poslije 1981. godine kada je sagrađen vrtić Stribor.

– Prvi put otkako radim kao odgojiteljica, a to je više od 40 godina, doživjet ću gradnju novog gradskog vrtića. Nama je to bio nedosanjani san i sretni smo što smo naišli na razumijevanje gradonačelnika i što će se to sada ostvariti. Dobivamo nove prostore za našu djecu, nova radna mjesta, ali isto tako i nove uvjete i mogućnosti za razvoj djece predškolske dobi u našem gradu – rekla je ravnateljica Suzana Zidar.

storyeditor/2024-03-08/Erlic.jpg Ministar Erlić u Vinkovcima Potpisan sporazum o bespovratnim sredstvima od 400.000 eura storyeditor/2024-03-08/Projekt.jpg Projekt "Sunčana strana grada" za zaštitu okoliša U vrtiću Pčelica struja je 1330 eura, a s panelima će račun biti manji za 1100 eura umirovljenici Osigurane uskrsnice za vinkovačke umirovljenike Podignut cenzus, uskrsnice za više od 3800 umirovljenika