Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Osigurane uskrsnice za vinkovačke umirovljenike

Podignut cenzus, uskrsnice za više od 3800 umirovljenika

umirovljenici
Foto: Patrik Macek/PIXSELL 01.09.2023., Zagreb - Od 1. sijecnja ove godine od kada je u Mirovinski zakon uvedena novost u obliku modela po kojem udovice i udovci uz vlastitu mirovinu mogu primati i 27 posto obiteljske mirovine, podneseno je 139.075 zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine, a rijeseno 103.728 zahtjeva sto iznosi 75 posto. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Prema najavama iz Grada Vinkovaca, i ove godine će vinkovačkim umirovljenicima biti isplaćena uskrsnica uoči Uskrsa, i to u uvećanom iznosu u odnosu na prošlu godinu. Kako je istaknuto na sjednici Odbora za poboljšanje uvjeta života osoba treće životne dobi Grada Vinkovaca, ove godine pravo na uskrsnicu imat će više od 3800 vinkovačkih umirovljenika, za što je osigurano 190.000 eura. Na sjednici je donesena odluka o povećanju cenzusa u odnosu na prošlu godinu pa će tako umirovljenici s mirovinom do 340 eura dobiti uskrsnicu od 60 eura, dok će oni s mirovinama od 340 do 450 eura dobiti po 40 eura.

Predsjednik Odbora za poboljšanje uvjeta života osoba treće životne Marinko Lukenda objasnio je kako je prošle godine cenzus za Uskrs bio 270 eura te da je ove godine podignut na 350 eura, tako da se povećao i broj umirovljenika koji će ostvarivati pravo na uskrsnicu.

– Blizu smo četiri tisuće korisnika koji imaju pravo, a povećao se i broj korisnika osobne invalidnine. Prešli smo brojku od 400, a prošlog je Uskrsa bila nešto malo više od 300, što govori kako je to povećanje za stotinjak ljudi. Pravo na uskrsnicu u gradu Vinkovcima ima 50 posto umirovljenika i osobne invalidnine, a mogu reći i kako smo zadovoljni ovim iznosima uskrsnica – rekao je Lukenda.

Dogovor o isplati uskrsnica komentirao je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, koji je rekao kako se može vidjeti da Vinkovci svake godine dižu cenzus što ujedno znači i da se povećava broj umirovljenika, ali i iznosi.

– Nama je želja doći do što više umirovljenika, a ne stalno i kontinuirano povećavati iznos za jedne. Već sada imamo povećane i cenzuse i brojke, stoga možemo reći da projekt koji provodimo u sklopu našeg Odbora za treću životnu dob raste iz godine u godinu – rekao je Bosančić.

Član Odbora treće životne dobi Vladimir Ćirić rekao je da se vodi briga o umirovljenicima te da postoji niz aktivnosti koje se provode, ali i da uskrsnice više nisu samo simbolika kada je riječ o iznosima te da Grad Vinkovci skrbi o umirovljenicima nastojeći im popraviti materijalno stanje. 

storyeditor/2024-03-01/PXL_190523_99999702.jpg Ulaganja u studente Vinkovci u vrhu po izdvajanjima za stipendije storyeditor/2024-02-29/Bilaver_3.jpg "Šokačka magistrala" Ilok – Lipovac izvela bi Ilok iz prometne izoliranosti Jedan od značajnijih projekata cesta je s četiri traka Županja – Vinkovci Proglašenje najboljih sportaša Vinkovaca za 2023. godinu VINKOVCI 'Možemo biti samo ponosni na svakog sportaša Vinkovčanina'