Izbornik
Naslovnica Gradovi Našice
NAJISTAKNUTIJA NAŠIČANKA

Obilježen 138. rođendan Dore Pejačević

rođendan Dore Pejačević
1/5
Foto: Našice

Danas je obilježen 138. rođendan Dore Pejačević najistaknutije Našičanke, prve hrvatske i druge europske skladateljice, koja je rođena 10. rujna 1885. godine. Cvijeće i svijeće na njen su grob položili predstavnici Grada Našica, Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, Osnovne škole Dore Pejačević, Zavičajnog muzeja Našice, Ogranka matice Hrvatske u Našicama i Udruge za hrvatsku povjesnicu u Našicama te drugi okupljeni.

Okupljene su pozdravili ravnateljica Osnovne glazbene škole Kontesa Dora Darija Vlajnić i gradonačelnik Krešimir Kašuba zahvalivši se svim na dolasku. Danas se osim Dorinog rođendana obilježava obljetnica osnutka Osnovne glazbene škole Kontesa Dora u Našicama. Škola je osnovana 1985. godine, na 100. obljetnicu Dorina rođenja.

Prigodnu Dorinu skladbu na violoni je izveo profesor OGŠ Kontesa Dora Filip Nemet Gužvić.

Podsjetimo u 2023. godini obilježava se 100. obljetnica smrti Dore Pejačević mnogobrojnim događajima u Našicama i u Zagrebu. Sljedeći takav održat će se u sklopu XXIX. Memorijala Dore Pejačević u nedjelju 10. rujna 2023. godine u 18:00 sati. Koncert „Dori s ljubavlju“ na kojem nastupaju Snježana Rucner i Martina Jembrišak organizira Tamburaško društvo Dora Pejačević.

𝒌𝒐𝒏𝒇𝒆𝒓𝒆𝒏𝒄𝒊𝒋a “𝑬𝒖𝒓𝒐𝒑𝒔𝒌𝒂 𝒖𝒍𝒐𝒈𝒂 𝒖 𝒔𝒑𝒐𝒓𝒕𝒖“ EUROPSKI PARLAMENT Našički gradonačelnik Krešimir Kašuba sudjelovao na konferenciji 'Europska uloga u sportu' dani slavonske šume 23. po redu Tradicionalni Dani slavonske šume u Našicama Realizacijom projekta dobit će se dvije zgrade po 1000 kvadrata, jedna uredskog tipa, a druga proizvodnog. Završetak radova predviđen je za 31. srpnja iduće godine Našice Centrom industrijske zone – prostori za mikro, male i srednje poduzetnike