Izbornik
Naslovnica Gradovi
Obnovljeni Novi dvori promijenit će život u gradu

Obnova Novih dvora u "Banovu gradu" vrijedna deset milijuna eura

Osigurana su sredstva za obnovu dvorca, zgrada s desne strane Aleje Đure Jelačića i velikog romantičnog perivoja koji se proteže na više od 20 hektara
1/2
Foto: Zaprešić
Sredstva će biti osigurana provedbom mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) na području Urbane aglomeracije Zagreb

– Jedna od najistaknutijih ličnosti hrvatske povijesti svakako je ban Josip Jelačić, koji je za vrijeme svoga banovanja živio u Zaprešiću, gradu u kojem se danas nalazi i njegovo posljednje počivalište. Njegovo imanje, povijesno bogatstvo u srcu grada, ostavljeno je u nasljeđe hrvatskom narodu. Tijekom povijesti obnovljeno je nekoliko zgrada, a sada su osigurana sredstva za obnovu dvorca, zgrada s desne strane Aleje Đure Jelačića i velikog romantičnog perivoja koji se proteže na više od 20 hektara. Dugogodišnji je to san Zaprešićana jer je ban Josip Jelačić s godinama postao i svojevrsni simbol grada. U kontekstu stvaranja hrvatske nacije Novi dvori su središnje mjesto, što ovom projektu daje i nacionalnu važnost – kažu u Gradu Zaprešiću.

20.000 posjetitelja
Sredstva će biti osigurana provedbom mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) na području Urbane aglomeracije Zagreb, koja se proteže i na područje grada Zaprešića, a ukupno obuhvaća 30 jedinica lokalne samouprave. Obnovljeni i revitalizirani kompleks bit će, napominju, generator turističkog razvoja Zaprešića koji se često naziva i "Banov grad", a godišnje ga već sada posjeti više od 20.000 ljudi. Sigurno će, uvjereni su, potaknuti i brojne kulturne, društvene i gospodarske aktivnosti.

– Nakon više pokušaja prijavljivanja projekta obnove na razne natječaje, konačno smo uspjeli osigurati sredstva. Obnova dvorca i ostalih zgrada teško bi se financirala iz gradskog proračuna, iako je sredstvima Grada prije nekoliko godina obnovljena Vršilnica. Brojni posjetitelji su zahvaljujući tome došli u Zaprešić i u Nove dvore te su ostali zadivljeni tim čarobnim ambijentom. Za koju godinu tek će zasjati svojim pravim sjajem, a na ponos svih Zaprešićana – rekao je gradonačelnik Željko Turk.

U obnovljenom dvorcu nalazit će se spomen-soba bana Jelačića, za koju je Grad već otkupio i vrijednu zbirku predmeta, među kojima se nalazi i Povelja o ukidanju kmetstva iz 1848. godine. Inače, sam dvorac ban Jelačić je kupio 1851. godine, a riječ je o dvorcu iz 16. stoljeća koji je danas zaštićeno kulturno dobro.

Prvi radovi dogodine
– S desne strane Aleje uredit ćemo Kukuružarnik, koji će biti svjetlosna instalacija s malim amfiteatrom, jedna kuća služit će za promociju domaćih proizvoda zaprešićkog područja, a drugu će urediti TZ Grada Zaprešića za potrebe turističko-informativnog centra. Obnovljeni Novi dvori promijenit će život u gradu u svakom pogledu, imaju ogroman potencijal i siguran sam da će donijeti brojne dobrobiti cjelokupnoj lokalnoj zajednici – pojasnio je zamjenik gradonačelnika Alan Labus. U rujnu se očekuje objava poziva za izvođače radova te bi početkom iduće godine mogli započeti prvi radovi.

BISER ARHITEKTURE Objekt je izgrađen u 19. stoljeću, primjer je reprezentativne gradske vile te zaštićen kao kulturno dobro Republike Hrvatske Dio sredstava povučen je iz Fonda solidarnosti Grad osigurao dva milijuna eura za obnovu Vile Allnoch Uoči samog otvorenja manifestacije tradicionalno je među predstavnicama kulturno-umjetničkih društava koja su nastupala održan izbor najljepše snehe Slavljenje početka berbe grožđa Voloderska jesen – poseban naglasak uvijek je na škrletu i na vinarima Galerija Galženica Javni poziv za potrebe u kulturi Muzeji i galerije mogu prijaviti četiri programa