Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
OSIJEK

Obnovljeno igralište u vrtiću Maslačak vrijedno 75.000 eura

NA IGRALIŠTU su postavljeni didaktička kućica, kućica skrivalica, tunel, tobogan, njihalica, vlakić, ploča za pisanje, penjalica i druge dječje sprave
1/3
Foto: Osijek
Uz obnovu igrališta, u Maslačku su u tijeku radovi na izgradnji tri nova i dogradnji još dva dječja vrtića, te se ove godine kreće u energetsku obnovu ETC-a Mačkamama

Igralište osječkog Dječjeg vrtića Maslačak bogatije je za nova igrala i urbanu opremu. Postavljeni su didaktička kućica, kućica skrivalica, tunel, tobogan, njihalica, vlakić, ploča za pisanje, penjalica i druge dječje sprave. Ukupna vrijednost izvedenih radova je oko 75 tisuća eura, a sufinancirali su ih Grad Osijek i Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Novi vrtići

Uz obnovu igrališta u Maslačku su u tijeku radovi na izgradnji tri nova i dogradnji još dva dječja vrtića te se ove godine kreće u energetsku obnovu ETC-a Mačkamama, podsjetio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

– U odnosu na zatečeno stanje 2021., upisali smo dvostruko više djece. Reorganizacijom postojećeg prostora stvorili smo dodatna vrtićka mjesta, ekvivalent kao da smo sagradili pet novih vrtića. Ove godine imamo 162 skupine, odnosno 32 više nego 2021. godine. Izdvajanja za vrtiće povećali smo s 5,5 milijuna eura 2021. godine na 9,5 milijuna, koliko planiramo izdvojiti u 2024. godini. U tijeku je izgradnja tri nova vrtića, u Tenji, na Uskim njivama i u Cvjetnom naselju, i nadogradnja još dva postojeća, konkretno Latica i Sjenčica, a za što nam je kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti odobreno 4,2 milijuna eura. Ukupna vrijednost tih radova je oko 6,5 milijuna eura. Svi izvođači su uvedeni u posao i u tijeku su radovi na svim projektima. Završetak svih pet vrtića planiran je do proljeća 2025. godine – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Novi vrtići donijet će više od 400 novih upisnih mjesta. Gradonačelnik podsjeća i kako su od hrvatske samostalnosti do 2021. godine, do trenutka kada je preuzeo odgovornost za vođenje grada, u Osijeku sagrađena dva vrtića.

Inače, osječki dječji vrtići ove pedagoške godine upisali su 3321 dijete u 164 skupine. Od toga je 1004 novoupisanih vrtićaraca, što je najveći broj do sada.

Energetskom obnovom ETC-a Mačkamama, koji obuhvaća Dječji vrtić Pčelica, Dječje jaslice Tratinčica i objekt Centralne kuhinje Dječjeg vrtića Osijek, prešao bi iz energetskog razreda E u energetski razred C, čime se postiže ušteda toplinske energije za grijanje od 58,11 posto godišnje.

Projekt sadrži mjere energetske učinkovitosti na ovojnici zgrade, povećanja sigurnosti u slučaju požara, poboljšanja pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, korištenje energije iz obnovljivih izvora ugradnjom FNE (80 kW) te hortikulturno uređenje, mjere ugradnje elemenata zelene infrastrukture (zeleno pročelje) i održive urbane mobilnosti (električna punionica, parking za bicikle). Ukupna vrijednost projekta je 2, 4 milijuna eura, od čega je 905 tisuća eura bespovratnih sredstava koja su projektu dodijeljena iz Fonda za zaštitu okoliša.

Ulaganje i u igrališta

Uz ulaganje u vrtiće, ulaže se i u dječja igrališta. Obnovljeno je proteklog proljeća dječje igralište u središtu Sjenjaka, jednom od najvećih osječkih stambenih naselja, a uloženo je 122.000 eura. Postavljena je nova, antistres podloga, te su ugrađena posebna igrala za djecu do tri godine starosti, kao i posebna za djecu od tri do 11 godina. Središnji dio igrališta s glavnom stazom obnovljen je asfaltiranjem nove podloge na 400 kvadrata te bojenjem i iscrtavanjem dječjih društvenih igra za igru na tlu. Obnovom je igralište prošireno za 500 kvadrata na susjednu zemljanu površinu koja je sada zaštićena umjetnim travnatim tepihom, a postavljeno je i novih 18 klupa za sjedenje te novi koševi za otpad.

Otvoreno je u studenome obnovljeno i moderno igralište na Trgu bana Josipa Jelačića u Donjem gradu, vrijedno 206.000 eura. Dječje igralište sada se prostire na površini od gotovo 1300 metara četvornih, od čega je trećina namijenjena djeci do pet godina, a ostatak igrališta djeci od 6 do 12 godina. Postavljeno je deset novih igrala, među kojima su i multifunkcionalna mreža za penjanje te trampolin – prva takva igrala na dječjim igralištima u gradu Osijeku.

Osijek i Pforzheim potpisali su Povelju o prijateljstvu i suradnji 1994., koja je potvrđena 2008. i kojom je Osijek uvršten u gradove partnere Pforzheima OSIJEK Osijek, Pforzheim i Vicenza zajedno će prijaviti EU projekt Bespovratna sredstva odobrilo je Ministarstvo kulture i medija putem poziva za energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra, a riječ je stopi financiranja od 100 posto Posebna pažnja na povijesno vrijedne kuće u Osijeku Za energetsku obnovu zgrada GISKO-a i Barutane 1,7 milijuna € USPJEŠNU PROTEKLU GODINU gradonačelnik je obilježio i posjetom dežurnim službama u novogodišnjioj noći Zabilježeno 16 posto više noćenja nego u 2022. Radić: Grad Osijek iza sebe ostavlja izuzetno uspješnu 2023.