Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
OSIJEK

Osijek, Pforzheim i Vicenza zajedno će prijaviti EU projekt

Osijek i Pforzheim potpisali su Povelju o prijateljstvu i suradnji 1994., koja je potvrđena 2008. i kojom je Osijek uvršten u gradove partnere Pforzheima
1/4
Foto: Osijek
Gradonačelnik Radić i njegov zamjenik Vulin posjetili su prijateljski grad Pforzheim, gdje su se sastali s tamošnjim gradonačelnikom, kao i s čelnikom talijanskog grada Vicenze, također grada prijatelja

Izaslanstvo Grada Osijeka na čelu s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem bilo je u službenom posjetu prijateljskom gradu Pforzheimu od 12. do 14. siječnja. Gradonačelnik Radić i njegov zamjenik Dragan Vulin sastali su se s gradonačelnikom Pforzheima Peterom Bochom te s gradonačelnikom talijanskog grada Vicenze Giacomom Possamaijem, također grada prijatelja Osijeka i Pforzheima.

Još bolja suradnja

Trojica gradonačelnika najavila su pojačanu suradnju među svojim gradovima na svim područjima.

– Zahvaljujem gradonačelniku Pforzheima, gospodinu Peteru Bochu, na pozivu i organizaciji ovoga susreta. Osijek i Pforzheim ove godine obilježavaju 30 godina prijateljstva. No, prijateljstvo traje još i duže. Građani Osijeka nisu zaboravili i zahvalni su na pomoći koja je tijekom rata stizala iz Pforzheima u Osijek. Veseli me što je ovdje i gradonačelnik Vicenze, gospodin Giacomo Possamai, s kojom ove godine obilježavamo deset godina prijateljstva. Uvjeren sam da je ovaj susret prilika da naša prijateljstva učvrstimo te povećamo suradnju među našim gradovima na svim poljima, od gospodarstva do kulture – rekao je osječki gradonačelnik Radić na susretu u Pforzheimu.

Na sastanku je dogovoreno da će se Osijek, Vicenza i Pforzheim zajedno prijaviti na europski projekt kojim bi se osnažila suradnja na zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena, digitalnoj transformaciji gradova te na uključivanju različitih skupina u društvo.

– Našoj sadržajima bogatoj i širokoj kulturi, kao i društvenoj raznolikosti, svakako pridonose i prijateljske veze s našim gradovima prijateljima. Osobito mi je drago što su danas s nama kolege gradonačelnici iz Osijeka i Vicenze, Ivan Radić i Giacomo Possamai – rekao je gradonačelnik Pforzheima Peter Boch na novogodišnjem primanju koje je priredio za više od tisuću uzvanika u kongresnom centru u Pforzheimu.

Tijekom radnoga posjeta Pforzheimu gradonačelnik Radić predstavio je i osječku Poduzetničku zonu Nemetin, koja je po opremljenosti, uvjetima i prometnoj povezanosti među najpoželjnijim zonama za ulagače u Hrvatskoj. Potvrda za to je i dolazak velike američke kompanije Jabil koja u poduzetničkoj zoni Nemetin upravo gradi tvornicu. Usto, njemačka tvrtka IMS Gear, čija je primarna djelatnost proizvodnja komponenti i sustava zupčanika od plastike i metala za automobilsku industriju, također pokreće proizvodnju u Osijeku, isto u Poduzetničkoj zoni Nemetin.

Gradonačelnik je istaknuo i izvrsnu suradnju Grada Osijeka s osječkim Sveučilištem, na kojemu se školuje gotovo 20 tisuća studenata.

Nesebična pomoć u ratu

Podsjetimo, gradovi Osijek i Pforzheim potpisali su Povelju o prijateljstvu i suradnji 1994., koja je potvrđena 2008. i kojom je Osijek uvršten u gradove partnere Pforzheima.

Temelji za uspostavljanje izuzetno prijateljskih i plodonosnih odnosa na gospodarskom, kulturnom, obrazovnom, znanstvenom i sportskom području stvoreni su 90-ih godina prošlog stoljeća, kada su Grad Pforzheim, razne organizacije iz Pforzheima, mnogi pojedinci, kao i brojna hrvatska zajednica Pforzheima i okolice pružili Osijeku nesebičnu u i nadasve djelotvornu humanitarnu pomoć tijekom Domovinskog rata.

Suradnja između Vicenze i Osijeka također je počela u razdoblju Domovinskoga rata. Grad Vicenza pomogao je Osijeku u humanitarnom smislu (hrana, odjeća, sponzoriranje djece koja su ostala bez roditelja itd.) kao i donacijama u obnovi HNK Osijek i Tekstilne škole Osijek. Suradnja je uspješno nastavljena nakon završetka Domovinskog rata, što je rezultiralo potpisivanjem Povelje o prijateljstvu i suradnji 2014. godine.

Grad Osijek ima ukupno 16 gradova prijatelja, a uz Pforzheim i Vicenzu to su Pečuh, Maribor, Tuzla, rumunjski Ploiesti, švicarski Lausanne, slovački Nitra, zatim Budimpešta XIII. okrug, kosovski Prizren, Subotica, albanski Elbasan, Huanggang u Narodnoj Republici Kini, Canada Bay u Australiji, Mostar te makedonski Bitolj.

VEZANI ČLANCI: 

Bespovratna sredstva odobrilo je Ministarstvo kulture i medija putem poziva za energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra, a riječ je stopi financiranja od 100 posto Posebna pažnja na povijesno vrijedne kuće u Osijeku Za energetsku obnovu zgrada GISKO-a i Barutane 1,7 milijuna € USPJEŠNU PROTEKLU GODINU gradonačelnik je obilježio i posjetom dežurnim službama u novogodišnjioj noći Zabilježeno 16 posto više noćenja nego u 2022. Radić: Grad Osijek iza sebe ostavlja izuzetno uspješnu 2023. NAKON kolektivnog ugovora koji će donijeti povećanje plaća za sve zaposlene u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, gradonačelnik najavljuje kako će osječki HNK u temeljitu rekonstrukciju i obnovu Uz poreznu reformu i dodatan rast plaća Potpisan je novi kolektivni ugovor za zaposlene u HNK u Osijeku