Izbornik
Naslovnica Gradovi
Uz poreznu reformu i dodatan rast plaća

Potpisan je novi kolektivni ugovor za zaposlene u HNK u Osijeku

NAKON kolektivnog ugovora koji će donijeti povećanje plaća za sve zaposlene u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, gradonačelnik najavljuje kako će osječki HNK u temeljitu rekonstrukciju i obnovu
1/3
Foto: Osijek
Ovim je kolektivnim ugovorom osiguran najveći skok plaća za sve zaposlene u osječkom HNK. Uz to, kazalište će u temeljitu rekonstrukciju i obnovu, istaknuo je gradonačelnik Radić

Potpisan je novi kolektivni ugovor za zaposlene u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, a potpisali su ga osječki gradonačelnik Ivan Radić, intendant Vladimir Ham i glavni tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Domagoj Rebić. Primjenjuje se od 1. siječnja.

Financijska stabilnost
– Ovim je kolektivnim ugovorom osiguran najveći skok plaća za sve zaposlene u osječkom HNK. Uz to, osječko će Hrvatsko narodno kazalište, čija je osnivačka prava od Osječko-baranjske županije u potpunosti preuzeo Grad Osijek, u temeljitu rekonstrukciju i obnovu. Također, Grad Osijek je u svim svojim trgovačkim društvima, kao i u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, povećao materijalna prava zaposlenika. Napominjem da će od 1. siječnja zbog porezne reforme svim djelatnicima s prebivalištem u Osijeku i dodatno narasti plaća jer je Osijek jedini veliki grad koji ukidanje prireza nije kompenzirao podizanjem poreza na dohodak – rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Zadovoljstvo potpisanim ugovorom izrazili su glavni tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Domagoj Rebić i intendant osječkoga HNK Vladimir Ham.

Foto: Osijek

– Koristim prigodu zahvaliti gradonačelniku Ivanu Radiću i zamjeniku gradonačelnika Draganu Vulinu prvenstveno na razumijevanju i uvažavanju materijalnog položaja zaposlenika kazališta, a onda i na iznalaženju potrebitih sredstava za ostvareno povećanje plaća, ali i drugih materijalnih prava. Novi kolektivni ugovor značajan je odmak od dosadašnjega, dosegnuta je znatno viša razina u odnosu na prethodno razdoblje. Ne dvojim kako ćemo i nadalje zadržati dosegnutu razinu socijalnog dijaloga, pri tome uvažavajući pozicije i jedne i druge ugovorne strane, a sve na zadovoljstvo onih za koje je ovaj kolektivni ugovor i sklopljen – istaknuo je glavni tajnik HSDK Rebić.

– Zahvalan sam Gradu Osijeku i gradonačelniku Radiću na razumijevanju potreba djelatnika HNK u Osijeku i održavanju financijske stabilnosti naše najveće kulturne ustanove, a i djelatnicima na strpljenju i razumnosti. Drago mi je da sada možemo nesmetano nastaviti rad na onome u čemu smo najbolji, visokim umjetničkim dosezima i uveseljavanju naše vjerne publike – rekao je intendant Ham.

Ogroman napredak
Svoje zadovoljstvo što su i djelatnici osječkoga HNK dobili novi kolektivni ugovor podijelio je i ravnatelj osječkog Dječjeg kazališta Ivica Lučić s kojim je Grad Osijek ranije potpisao kolektivni ugovor.

– Potpisivanje prvog kolektivnog ugovora značilo je ogroman napredak u ostvarenju materijalnih i radnih prava zaposlenih u kulturi, konkretno u Dječjem kazalištu. Od tada se svakim novim kolektivnim ugovorom ta prava usklađuju pa i povećavaju. S vremenom se pokaže da je potrebno učiniti neke korekcije i neke stvari "ispeglati", ali najvažnije je da se dogovorom traže bolja i pravednija rješenja. U konačnici, ako su konzumenti kulture zadovoljni, sasvim je u redu da i oni koji u kulturi rade budu isto tako zadovoljni. Naš osnivač Grad Osijek to prepoznaje i nadam se da će tako ostati i u buduće – izjavio je ravnatelj Lučić.

Gradonačelnika je u rodilištu dočekalo vodstvo bolnice Svečano u rodilištu koprivničke bolnice Gradonačelnik donio darove prvoj ovogodišnjoj bebi PLES UZ KONFETE Na Trgu kralja Tomislava atmosfera je bila odlična, a veselje je na samoborskim ulicama trajalo do dugo u noć Gradonačelnica Petra Škrobot na Silvestrovo je obišla žurne službe Čak 25.000 ljudi na popodnevnom dočeku Nove oborilo sve rekorde ZAVRŠETAK projekta u koji su uložena i županijska sredstva obilježen je svečano, a ovih dana potpisani su i ugovori za dodjelu stipendija darovitim učenicima i studentima te učenicima i studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja Obilježen završetak radova na akademisu Garište Kuhinja i laboratorij za slastice, recepcija za potrebe restorana, dvorane i smještaji